Het belang van topografie is heden ten dage sterk afgenomen, omdat bijna alle plaatsen eenvoudig opgezocht kunnen worden met Smartphone, Tablet of PC. Het belang van het bezit van parate kennis is verschoven naar de vaardigheid, het snel te kunnen opzoeken. Toch is Topografische kennis wel makkelijk en bovenal nuttig (soms zelfs noodzakelijk) in het dagelijkse leven. Wanneer er in Charleroi of in Shanghai iets gebeurt, moet je wel een idee hebben of het ver weg is gelegen of juist dichtbij.

Daarom is topografie nog steeds van belang.

De werkelijke waarde van topografische kennis voor wijn, is echter niet het weten waar een stad of rivier ligt. In mijn ogen is het van belang om de relatieve ligging van een plaats cq de ligging ten opzichte van een andere plaats, bij benadering te kunnen bepalen. Daarom is topografie nog steeds van belang. De kernvraag blijft namelijk “waar is het” Daarna kun je allerlei vragen stellen over klimaat, bodem, druivenras etc.. 

Maar moet ik dan alles uit het hoofd leren? 

Basiskennis van topografie bevordert het inzicht in bijvoorbeeld feiten en gebeurtenissen in een bepaalde wijnregio. De keuze van de plaatsen en gebieden die geleerd moeten worden, wordt bepaald aan de hand van didactische criteria die examen instanties hanteren. Voorbeelden van criteria zijn: aantal hectoliter per hectare, toegestane druivenrassen binnen de appellation. 

Specialisatie is de toekomst.

Als een auto verkoper besluit om naast auto’s ook nog scooters te gaan verkopen dan is er sprake van parallellisatie. Als de autohandelaar besluit om alleen nog maar “old timers”  te verkopen dan specialiseert hij zich. Naast een goede algemene kennis van zaken is het nu van belang om je te onderscheiden op parate kennis. Of je nu werkt of wilt gaan werken in de horeca, een wijnwinkel of groothandel, zorg dat je ergens héél goed in bent!

Laat jouw mening hierover eens in onderstaand comment veld achter. 

Wijntraining Online nieuwe style

Met het onze online wijncursussen hebben we als doel; het vergroten van de kennis van medewerkers in de horeca en in alle branches waarin wijn-spijs van belang is. Maar ook de hobbyist thuis, die meer wil weten van wijn en spijs. In het online programma wordt vooral de praktische toepasbaarheid in spelvorm aangeboden. “Leren met fun” zou je kunnen stellen. Nieuwe style betekend nu ook op iPad en tablet beschikbaar, feedback per vraag en veel meer… neem hier eens een kijkje

Wil je meer weten over ons E-Learning en Game Learning programma of onze praktijktrainingen? Of je juist verder verdiepen en je specialiseren? Dan is één van onderstaande cursussen / opleiding zeker iets voor jou! 

Online Wijncursus

PraktijkTraining

Vinologen Opleiding 

Agenda

Op Zaterdag 10 september heb je de mogelijkheid om de unieke masterclass van Stan te ervaren. Een dag lang! Meld je hier aan! 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *