Spanje staat bekend om de lekkere wijnen. Iedereen kent de Rioja wijnen wel of de grootse wijnstreek van de wereld La Mancha net onder Madrid. Ik ben met een vriend op weg naar het feest in zijn geboorte dorp Nerpio. Van het vliegveld in Alicante rijden we 400 kilometer landinwaarts. 

Onderweg bezoeken we eerst nog een klein wijngebied: DO Bullas. We komen in een dorp van niets aan, maar worden verrast door het hypermoderne Museo del Vino waar menigeen een puntje aan kan zuigen.

DO Bullas

Een wijngebied ten westen van de stad Murcia. De wijngaarden liggen op een hoogte van 400-800 m. De hoogste gebieden zijn het belangrijkste en liggen het meest westelijk. De druif die verantwoordelijke is voor de wijnen binnen de DO Bullas is Monastrell. Deze druif neemt 97% van het totaal oppervlak aan wijngaarden voor zijn rekening. De Monastrell, in Frankrijk Mourvèdre genaamd, is na Tempranillo en Garnacha de belangrijkste blauwe druif van Spanje.

Monastrell druif.

De Monastrell wordt vooral gezien als een ‘werk’druif die grote hoeveelheden rode wijn produceert. Deze druif kent zijn oorsprong uit het stadje Murviedro, in de omgeving van Valencia. Monastrell is een druif met een dikke schil, heeft een hoog suiker en tannine gehalte en kan uitstekend tegen hoge temperaturen. 

Monastrell is gevoelig voor oxidatie en is daarom minder geschikt voor vatrijping. Wanneer de wijn goed in balans is, dan ervaar je een smaak van stevig rood fruit, zwarte bessen en bramen, kruiden, koffie, drop en mooie volle tannines. De wijn heeft een uitstekend bewaar potentieel. Een echte eetwijn! 


Wat eten we daarbij? 

In de wijngebieden Bandol (Frankrijk), Jumilla, Murcia en Yecla worden steeds vaker wijnen gemaakt van 100% Monastrell. Ook leent deze druif zich uitermate goed om zoete wijnen van te maken. (Port-achtige – Banyuls-achtige wijnen).

Een droge Monastrell wijn is bijzonder geschikt om te combineren met een stevig stuk vlees zoals: wild en ossehaas van de grill. De zoete variant van deze alleskunner is geweldig in combinatie met pure chocolade en gedroogde vijgen. 

Wil je meer van Spaanse wijnen weten? Meld je dan aan voor onze workshop Spaanse wijnen of en sluit aan bij de wijnreis naar Valencia. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *