Lang was de wijnbouw voorbehouden aan regio’s waar het warmer was. De landelijke tendens van slow food concepten en de steeds groter groeiende vraag naar streekproducten laat zien dat Nederland ook op het gebied van onze primaire levensbehoefte: eten en drinken, zoekt naar de “quality of life". Het verschuiven van de klimaatgrens, nieuwe ontwikkelde resistente druivenrassen, hellende vlakken, maken wijnbouw in Nederland steeds aantrekkelijker, maar is wijnbouw in Nederland nu een dure hobby of commercieel succes?

Wijngaarden overal in Nederland

Ons land telt inmiddels al aardig wat wijngaarden. “Er zijn er zeker 180 die hun wijn verkopen en dus commercieel zijn. Meestal is hun oppervlakte groter dan 1000 m2. Ruim de helft van de commerciële wijngaarden is 1 ha of groter. Bij elkaar geteld heeft ons land ca. 240 ha wijngaard. Gelderland heeft de meeste wijngaarden, gevolgd door Limburg. Daarnaast telt Nederland vele mensen die het leuk vinden als hobby een wijngaard te hebben en van de druiven wijn te maken. Een enthousiaste groep waarvan het aantal moeilijk te schatten is.

Teelt en Productie

Volgens Stan Beurskens van wijngaard Martinus te Vijlen in Zuid-Limburg, zijn er tot ca 10 jaar geleden alleen commerciële wijngaarden in Zuid Nederland. Deze gebruikten de klassieke druivenrassen Riesling, Müller Thurgau, Dornfelder, Auxerrois, Pinot Gris en Pinot Noir. De klassieke rassen hebben twee nadelen: ze zijn gevoelig voor meeldauw en ze rijpen zelfs in Limburg niet elk jaar goed. Bijna heel Nederland is geschikt voor wijnbouw, wanneer je maar de juiste druiverassen gebruikt. Ten onrechte wordt vaak de klimaatverandering als oorzaak van die groei gesuggereerd, aldus Stan. 

Stan Beurskens studeerde oenologie aan de beroemde universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika en de universiteit van Geisenheim in Duitsland. Naast zijn theoretische achtergrond heeft hij inmiddels bijna 20 jaar praktijkervaring in verschillende wijngaarden over de hele wereld in zowel de klassieke als ook de nieuwe wereld. In 2007 is hij zijn eigen wijnbouwadvies bureau begonnen waarmee hij meer dan 60 wijngaarden in binnen en buitenland begeleidt bij de wijnbouw en vinificatie.Tijdens de masterclass op 10 september zal hij dieper op de vraag ingaan “Dure hobby of commercieel succes! Zie ook het filmpje op WTOL Academy

Meld je nu aan voor deze unieke masterclass op Zaterdag 10 september. Kosten zijn slechts 79 euro. Locatie Vijlen (Zuid Limburg) 

Klik hier om je aan te melden voor deze unieke masterclass in Wijngaard St Martinus. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *