In de afgelopen 10-15 jaar hebben er twee grote ontwikkelingen plaatsgevonden in ons kleine kikkerlandje: 

1. Meer mensen zijn wijn gaan drinken

2. Meer mensen zijn bewust bezig met hun gewicht en hun gezondheid

Nu lijken deze twee dingen in eerste instantie niets met elkaar te maken te hebben. Totdat je een wijnliefhebber bent. En opeens wel heel dwingende blikken van je partner krijgt richting de weegschaal na kerst en oud en nieuw… En dan rijst ineens de vraag: Moet ik mijn grote liefde voor het hemelse druivenvocht aan de kant gaan zetten voor een strakke taille? 

Moet ik mijn grote liefde wijn aan de kant gaan zetten voor een strakke taille?

Terechte vraag. Zeker gezien het feit dat je inmiddels bijna wekelijks in het nieuws een of ander onderzoek hoort over alcohol en de gezondheidsvoordelen of -nadelen. Hierdoor weet je niet meer wat je nu wel en niet moet geloven. Er is goed nieuws, maar eerst is het nuttig om te weten waar al die onderzoeken vandaan komen en waarom ze gehouden worden. Dan weet je namelijk meteen waarom je eigenlijk helemaal niets kunt geloven van die onderzoeken. 

Bedrijven en bedrijfsorganisaties financieren onderzoeken

Onderzoeken worden gedaan door wetenschappers, die kunnen putten uit beperkte fondsen om deze onderzoeken te bekostigen. Dit biedt mogelijkheden voor bedrijven en bedrijfsorganisaties om juist die onderzoeken te financieren, die zijzelf graag gedaan zien worden. En hoe groot denk je dat de kans is dat deze onderzoekers hun grootste financier ten gronde gaan richten met negatieve uitslagen voor deze bedrijven? Juist. 

Als je dan ook bedenkt, dat kranten vooral pakkende krantenkoppen gebruiken en vaak de echte conclusies uit een onderzoek volledig negeren, kun je wel bedenken dat je beter een keer kunt glimlachen als je weer zo’n artikel leest, in plaats van dit op borrels door te gaan vertellen. 

Zelf onderzoek

Mijn visie is om minder te geloven, wat mensen schrijven en meer zelf te testen. We zijn allemaal unieke mensen, met unieke voorkeuren en beperkingen. 

Wat ik in de afgelopen jaren wel heb ontdekt, is dat het drinken van een glas rode wijn (of twee) je pogingen om overtollig gewicht kwijt te raken, niet beïnvloeden. Niet positief, maar ook niet negatief. Bier, witte wijn (zeker zoete!), likeuren en sterke drank blijken overigens wel allemaal boosdoeners te zijn. 

Kom niet aan mijn wijntje


Dit is niet alleen mijn ervaring, maar ook die van de inmiddels meer dan 2300 mannen en vrouwen in de leeftijd van 18-78 jaar, die ik heb mogen coachen naar een gezondere levensstijl. Zelf ben ik al meer dan 18 jaar een groot wijnliefhebber. Toen ik in 2013 had “meegezwangerd” met mijn vriendin en pakweg 15 kilo te zwaar was geworden, wilde ik veel dingen laten staan om zo snel mogelijk weer een gezond persoon te worden. 

Gelukkig bleek dat ook niet nodig te zijn en vlogen de kilo’s eraf, terwijl ik iedere avond heerlijk op de bank kon genieten van een uitstekend glas merlot, tempranillo of die heerlijke Spätburgunder uit de Pfalz. Dus laat je hoofd niet gek maken door wat er allemaal om je heen geroepen wordt, maar verenig het nodige met het aangename. 

Mark Soons is voormalig wijndocent, die met zijn bedrijf mensen helpt om de kwaliteit van hun leven te verbeteren www.marksoons.nl meer informatie

Wil je meer weten over wijn en een gezonde levensstijl? Download dan het GRATIS E-Boek “365 dagen wijn “Past wijn in een gezonde levensstijl

Een gezond en sprankelend 2017 toegewenst!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *