Waar staat de wijn die je lekker vindt? Hoe vind je een alternatief of soortgelijk?

De laatste jaren hebben de supermarkten het allemaal makkelijker gemaakt. In plaats van op land of streek staan de wijnen nu op het zogenaamde smaaktype, van fris, fruitig, soepel, droog tot vol. Daarnaast vind je vaak her en der door de winkel aanbevolen wijnen. Bijvoorbeeld bij de asperges of bij dat specifieke kaasje. Een hulpmiddel en een trigger.

Maar… vind je hierdoor de wijn die bij jou past

Uiteindelijk zal het je lukken! Je probeert ze allemaal, soms wordt je teleurgesteld een enkele keer heb je geluk. Je onthoud de lekkerste of schrijf schrijft deze op. 

Kan het ook anders vraag je je af? Ja het kan zeker anders. Neem de wijnen die je lekker vind, wat hebben deze wijnen gemeen?

Wat is het smaaktype? Welke druif ? Merk? Streek? Land?

Zijn het bijvoorbeeld wijnen met houtrijping die je lekker vind. Dan kan je vooral kijken naar de vermelding crianza of reserva op het etiket. Hoe je van sappig rond en vol? Grote kans dat je dan van de wijnen houdt uit een wat warmere streek. Denk bijvoorbeeld aan grote delen van Chili of sunny California.

Hoe je van soepele wijnen? Dan zijn de druiven met relatief weinig tannines de ideale keuze. Denk aan bijvoorbeeld gamay, pinot noir (meer en mindere mate) en merlot.

Een andere hele belangrijke richtlijn is welke producent vind jij geweldig? Wijnmakers hebben een bepaalde stijl en die vind je geweldig of soms net niet. Vind je die ene wijn van die bepaalde wijnmaker geweldig. Grote kans dat de andere wijnen van dit wijnhuis of wijnmaker jou ook aanspreken.

Conclusie kijk naar wat je lekker vind: de druif, de producent en het land. Schrijf jouw favorieten op en kijk welke er theoretisch op zouden kunnen lijken. In praktijk zit je er heel af en toe naast. Echter meestal met deze richtlijnen kom je een heel eind in de goede richting.

Wil je meer weten over wijn, misschien ben je wel nieuwsgierig geworden. Download onze GRATIS Video workshop 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *