Ik was voor het eerst op een wijnproeverij zo’n 20 jaar geleden. Best zenuwachtig voor mijn eerste kennismaking met wijn en bovenal met wijnprofessionals. Ik wilde immers ook het wijnvak in. Een proeverij georganiseerd door Sopexa Nederland. (Promotiebureau voor Franse wijnen) Mijn eerste proefglas was een Sancerre. De wijnmaker schonk de wijn in en voegde daar aan toe “ deze wijn laat het terroir spreken” Ik knikte beleefd, maar had werkelijk geen idee waar de man het over had…

 

Herkenbaar en origineel.

Terroir betekent letterlijk bodem (Frans). In de wijnwereld wordt met Terroir bedoeld: de unieke combinatie van menselijke en natuurlijke invloeden op agrarische productie. (wijnbouw). Hierbij wordt de basis gelegd voor een wijn die in geur en smaak karakteristieken van die specifieke herkomst op zo’n manier in zich draagt, dat hij herkenbaar en origineel is en elders niet imiteerbaar is. Hierbij is de combinatie van klimaat – bodemgesteldheid en vooral ook de mens (wijnboer) de doorslaggevende factor.

 

De hand van de wijnboer.

Ja inderdaad de wijnboer wordt hier vaak vergeten… maar is in het begrip Terroir de doorslaggevende factor. De wijnboer heeft immers de wijngaard aangelegd en ingericht. Hij bepaalt wanneer er gesnoeid wordt en geleidt de takken langs draden. Bovendien moet hij de keuze maken voor ziektebestrijding en irrigatie. Last but not least bepaalt hij ook het oogstmoment. De wijnmaker is de sturende factor in het terroir! 

 

Wil je meer weten over wijn? Download dan het GRATIS video cursus

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *