De wijnfles is de meest gebruikte verpakkingsmethode voor de uiteindelijk verkoop van een fles wijn. Dat weten weet je inmiddels wel… Maar waarom heeft een wijnfles een inhoud van 75 cl? en niet bijvoorbeeld 82 cl of 94 cl? Natuurlijk ik ben het eens, er zijn inmiddels veel verschillende inhoudsmaten: Quart/Piccolo 0,20L – Demi 0,375L  – Bouteille 0,75L  – Magnum 1,5L – Jéroboam 3L-  oplopend tot zelfs Melchior 18L. 

De gekste theorieën

De inhoud van een wijnfles werd in de 19de eeuw gestandaardiseerd en sindsdien doen de gekste theorieën de ronde over deze eigenaardige maatregel. Een wijnfles heeft een inhoud van 75 cl. omdat de longinhoud van de glasblazer ca 75 cl is. Of de inhoud van een fles is het verbruik van een gemiddelde maaltijd. Wat ik ook vaak hoor is: het is een gemakkelijke manier van transporteren. Eigenlijk is alles een beetje waar. Het antwoord van deze theorieën is niet terug te vinden in de Franse of Europese wetgeving. 

Het gaat gewoon om een historische praktijk.

In die tijd waren de Engelsen immers de grootste afnemers van Franse wijnen, maar onze Britse buren gebruikten niet dezelfde meeteenheid als ons. Hun eenheid, de ‘imperial gallon’, kwam precies overeen met 4,5 liter. Zij transporteerden Bordeauxwijnen in vaten van 225 liter, afgerond 50 gallons. Die 225 liter komt overeen met 300 flessen van 75 cl. En 300 is nu eenmaal een veel eenvoudiger getal om mee te rekenen dan 225. Het was dus: 1 vat = 50 gallons = 300 flessen.

Wil je meer weten over wijnen om nog beter je eigen wijnkeuze te bepalen.

Deel 1: Kwaliteitsfactoren van wijn

Deel 2: Hoe proef ik wijn?

Deel 3: Smaakprofiel van wijn

Deel 4: Wijn en wetgeving

Deel 5: Wijn & spijs uitgangspunten

Download dan onze GRATIS video workshop. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *