Champagne is gemaakt in het algemeen van drie druivenrassen, Pinot noir, Meunier en de Chardonnay. En inderdaad twee ervan zijn rode druiven. Maar waarom komen wij dan nooit rode champagne tegen? 

Champagne smaaktypes
 Champagne is vaak een strak droge mousserende wijn die levendig is met fijne zuren. Vooral de meest verkochte droge stijl “Brut”. Daarnaast vind je nog verschillende andere stijlen als zero of brut nature (geen suiker) tot haast zoet de zogenaamde “doux”. Allemaal afhankelijk van de toegevoegde “liqueur d’ expédition" (een mengsel van wijn, suiker en gist die de uiteindelijke smaak bepaalt)

Champagne met jaartal
 Naast de zogenaamde smaakstijlen zijn er ook nog andere types. Ik heb het hierover de Blanc de Blanc (gemaakt van chardonnay) Blanc de Noir (zonder chardonnay) Vintage (gemaakt van één oogstjaar) en Prestige Champagne. Of vintage prestige champagne als bijvoorbeeld Dom Perignon. Prestige champagne is in het algemeen een blend van de beste basis wijnen die je kan vinden. Denk aan bijvoorbeeld Cristal of bijvoorbeeld misschien wel de mooiste (versierde) fles Belle Epoque.Champagne richt zich vooral op de levendige frisse wijnen. 
Om deze te maken heb je basis wijnen nodig met weinig tannine. Om rode champagne te maken heb je de kleurstoffen nodig van blauwe druiven. Echter bij het onttrekken van de kleur komt er ook tannine mee. Iets wat dus niet de bedoeling is. Daarnaast brengen blauwe druiven andere aroma’s smaakstoffen met zich mee. Denk aan fruitige (aardbei) en aardse tonen. (afhankelijk van de druif). 

Champagne, geweldig om te drinken, fantastisch bij het eten. 
In het algemeen kan je zeggen dat champagne geweldig combineert met diverse gerechten. De fris droge stijl bijvoorbeeld met oesters (en andere vis) een frisse en zuiverende combinatie. De wat rijpere stijl champagnes gaan heel goed samen met elegantere gerechten als coquilles bijvoorbeeld. De boter, amandelen en brioche nuances en de fijne mousse gaan perfect samen met een gerecht. Het maakt de gerechten vaak makkelijk verteerbaar. 

Waarom kom je rode champagne nooit tegen?
 Terug naar de vraag Waarom is er eigenlijk geen rode champagne? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Het heeft te maken met historie, mode en de ongeschiktheid van beide blauwe druiven, Pinot Noir en Meunier, vanwege het alcohol- en tanninegehalte

Wil je toch rood mousserend? 
Is er vraag naar rode champagne? Jazeker… persoonlijk denk ik dat een andere wijnregio dan de champagne in het gat voor rode mousserende wijn kan springen. Ik denk bijvoorbeeld aan rode Lambrusco via de methode traditionelle of een Syrah bubbel uit Australië. 

Wil je meer weten over champagne, smaak en ander bubbels? Download dan de GRATIS 5-delige video cursus. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *