Slow Wine? Ja inderdaad Slow Wine! 

Slow verwijst naar de methoden van landbouw en veeteelt, met respect voor het ritme van de natuur. Hierdoor ontwikkelen zich diepere en complexere geuren en smaken in ons eten en drinken. De term Slow Wine is afgeleid van Slow Food.

Eco-gastronomie 

Slow Food sluit aan bij een andere manier van leven, gericht tegen snelle massaproductie en standaardisering. Hiermee wil de producent een zogenaamd “eco-gastronomie” op gang brengen. Een streven naar duurzaamheid, biodiversiteit, met behoud van lokale verschillen, met behoud van een eigen identiteit. Slow staat ook voor, voldoende tijd van onze maaltijd, het genieten ervan, samen met degene met wie je aan tafel zit. Lees hier meerover in mijn E-Boek “ 365 dagen Wijn – Past wijn in een gezonde levensstyle? 

Slow wine is natuurlijke wijn. 

Er is veel discussie over wat nu verschillen zijn tussen biologische wijnen, biodynamische wijnen en natuurlijke wijnen. Ik ben heel optimistischer over de ontwikkelingen waarbij steeds meer vraag komt naar wijnen met karakter, gemaakt van inheemse druiven en met respect voor het ecosysteem en de creativiteit van de wijnmaker. Een mooi Nederlands voorbeeld hiervan is Wijngaard St Martinus. lees hierover in de vorige blog. 

Kenmerken van Slow Wine’s 

Ik noem hier een aantal kenmerken van de producenten die Slow Wine’s maken: 

1. De maker van natuurlijke wijn teelt het liefst zelf zijn eigen druiven.

2. De wijnmaker heeft de intentie om natuurlijke wijn te maken.

3. De wijnmaker is bereid hierin risico te nemen.

4. De druivenrassen zijn vooral lokale variëteiten uit een bepaalde regio.

5. Er worden geen kunstmatig gemaakte chemische stoffen gebruikt.

6. De wijnmaker volgt het natuurlijke beloop in het maken van de wijn. 

7. In het wijnbereiding worden geen middelen toegevoegd die de kleur, geur of smaak corrigeren.

8. Als sulfiet wordt gebruikt om te conserveren, dan is dat alleen op het moment van bottelen en slechts in een minimale dosis.

9. De wijnen zijn over het algemeen niet gefilterd of geklaard.

Helaas is de perfecte natuurwijn niet altijd mogelijk. Je kunt de perfecte natuurlijke wijn het beste te zien als het doel waarnaar de natuurlijke wijnmaker streeft…Soms is hij de ene keer hier dichter bij dan de andere keer. Elk jaar is immers weer anders.

Verantwoordelijk voor onze wereld

Zonder uitzondering zijn slow wijnen gemaakt door hardwerkende wijnproducenten, zij werken vanuit idealen, overtuiging en passie. Zij maken natuurlijke wijnen omdat zij zich verantwoordelijk voelen voor onze wereld, onze kinderen en onze toekomst. Het zijn vaak wijnmakers die tegen de grote stroom ingaan, hun wijnen zijn het resultaat van een natuurlijk proces waarin zo min mogelijk wordt ingegrepen. Het zijn unieke wijnen met een ziel, een eigen identiteit, een stevig karakter, net zoals de wijnmaker, die zelf ook een sterke persoonlijkheid heeft.

Wil je meer weten van wijn? Van 19 juni tot 22 juni bezoeken we verschillende wijngaarden in Mallorca. Zie hier de unieke mogelijkheid om daar aan deel te nemen.