Dit is niet enkel voor mij een belangrijke vraag, maar ook komt deze vraag regelmatig aan bod tijdens mijn trainingen, workshops en presentaties. “Is wijn nu gezond of niet?” “ Hoeveel glazen mag ik drinken om er een gezonde levensstijl er op na te houden? 
Laat ik voorop stellen dat overmatig alcohol gebruik verslaving in de hand werkt en bovendien zeer schadelijk is voor de gezondheid. Het verkort de levensduur en vergroot het risico op blijvende schade aan vitale organen zoals lever, darmen, maag, hersenen, zenuwstelsel, bloedlichaampjes en het hart. 

Rode wijn verlegt de levensduur

Maar ja… ik lees toch regelmatig artikelen dat matige alcohol consumptie juist een gezonde levensstijl stimuleert en dat matig alcohol gebruik, met name rode wijn, juist de levensduur verlengd. In het boek van Dan Buettner, “The Bleu Zones“ beschrijft hij zijn onderzoek in samenwerking met National Geographic over de geheimen van een lang leven. Hier komen hoogbejaarden aan het woord (100+) die uitgebreid vertellen over hun leven en antwoord geven op de vraag “Wat hun geheimen zijn voor een goede gezondheid en een lang leven” De meeste gaven aan dat ze regelmatig aan lichaamsbeweging doen en geregeld drie a vier glazen wijn dronken. Ik heb dat gelijk maar eens gevraagd aan mijn tante van 101… zij keek me heel verbaasd aan en vertelde me dat dit al honderden jaren bekend is…

Wil je meer weten over wijn en een gezonde leverstijl? DOWNLOAD dan het GRATIS E-Boek op onze website. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *