Om de kennis die we tijdens onze WTOL SWEN 3 opleiding hebben opgedaan in de praktijk toe te passen, en eigenlijk ook omdat het gewoon heel gezellig is, hebben we met z’n zes SWEN-3 geslaagden een klein proefclubje opgericht. Elke 6 tot 8 weken komen we bij een van de leden thuis om te proeven rond een thema. De organisatie ligt in handen van degene bij wie geproefd wordt. Na de Portugal-proeverij van september hebben we 12 november jl enkele wijnen van Sardinië geproefd.

Voor het gros van onze proefclub is Sardinië een relatief onbekend eiland qua wijnen. En dat is onterecht was de algemene conclusie na afloop van de proeverij: “een unieke proefervaring door de ‘vreemdheid’ van de druiven”, “je proeft in alle wijnen de zon en daardoor de rijpheid terug”, “alle wijnen zijn vol van smaak ondanks dat ze nauwelijks hout hebben gehad” en “het zijn vooral masculiene wijnen die wel wat drink-ervaring vragen” waren de belangrijkste afdronken van de avond. Sardinië heeft er nieuwe wijnfans bij.

Het eiland Sardinië

Sardinië is een Italiaans eiland, waarvan Cagliari de hoofdstad is. Het eiland van zo’n 24.000 km2 (iets meer dan de helft van Nederland) telt bijna 1,7 miljoen inwoners. Het eiland kent een subtropisch, mediterraan klimaat met behoorlijk wat wind aan de kusten. De zomers zijn warm en de winters mild, wat leidt tot een gemiddelde jaartemperatuur van 16oC bij een gemiddeld aantal zonuren van 2687 per jaar.

Wijnland Sardinië

Als wijnland is Sardinië een kleine speler. Het wijngaardareaal bedraagt iets meer dan 6.000 hectare en de totale jaarproductie bedraagt ca. 314.000 liter. 57% van de productie is rood en 43% wit. De enige DOCG die het eiland kent is de witte Vermentino di Gallura. Daarnaast levert Sardinië 17 DOC’s. De belangrijkste druivenrassen zijn de witte Vermentino (40%) en de rode Cannonau (26%). Overige relevante druivenrassen zijn de witte Nuragus (7%) en de rode Monica (8%) en Carignano (5%). Behoorlijk wat druiven zijn genetisch familiair aan Spaanse en Franse rassen zoals Garnacha TInta, Mazuelo, Graciano, Rolle en Carignan. Maar Sardinië kent ook een paar authentieke druivenrassen zoals de eerder genoemde Monica, de Nieddera (IGT) en de Vernaccia di Oristano (DOC). In de streken Gallura en Sulcis staan nog ongeënte stokken van de Vitis Vinifera (piede franco). In deze zanderige gronden heeft de Phylloxera niet toe kunnen slaan.

Tijdens onze proefavond hebben we een mooie doorsnee van Sardinië gedronken:

1. Akènta, Cantina Santa Maria la Palma, extra dry

2. Filine, Cantina Dorgali, Vermentino di Sardegna 2014

3. Minnamentu, Li Duni, Rosato

4. Renabianca, Li Duni, Vermentino di Gallura superiore 2013

5. Insvla, Sardus Pater, Monica di Sardegna 2012

6. Le Bombarde, Cantina Santa Maria la Palma, Monica 2013

7. Montiprama, Cantina della Vernaccia Oristana, Nieddera 2010

8. Is Solus, Sardus Pater, Carignano del Sulcis 2012

9. Foras, Sardus Pater, Cannonau di Sardegna 2011

10. Corona Majore, Umberto Soletta, Cannonau di Sardegna 2010

11. Isola dei Nuraghi, Chessa, Cagnulari 2012

12. Vernaccia di Oristano, Silvio Carta, riserva 2005

Het gros van de rode wijnen is met een prijs rond €10 – €12 absoluut goed geprijsd. De Majore Corona en Cagnulari kosten rond €18,-/€19,- en dat zijn ze zeker waard. Dit zijn de toppertjes van de avond. De witte wijnen zijn wat prijziger. De Vermentino di Gallura kost rond €18,- en daar heb je wel wat concurrentie qua prijs/kwaliteitverhouding. De Filini is met €10 – €12 wat in onze ogen wat overpriced. Voor meer inhoudelijk informatie over de verschillende geproefde wijnen enhet eiland kijk dan hier. 

Randal van Gils volgt na de afronding van de de WTOL | SWEN2 en WTOL | SWEN3 trainingen, nu de opleiding Wine Entrepreneur van de WTOL Academy®

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *