Door Theo Meijer: Gelukkig sta ik niet elke zondagmorgen om 06:30 op, maar met het uitzicht op een bezoek aan het Wijndomein St. Martinus in Vijlen en het fantastische weer is dit zeker geen straf. Wijngaard St Martinus is een grote speler in de Nederlandse en Belgische wijnbouw en is onderscheiden als de beste wijngaard in Nederland en België.

Sint-Maartensdronk

Dat er in Zuid-Limburg wijnbouw is is natuurlijk bij iedereen wel bekend. Tot in de  vijftiende eeuw, toen de zogenaamde Kleine IJstijd de gemiddelde temperatuur 1 à 2 graden deed dalen, bestond er in het Geuldal en het Maasdal een bloeiende wijnteelt en vandaar dat wijn in de Nederlandse St.Maartenviering(ter ere van Saint Martinus op 11 november) een rol had. De druiven waren inmiddels verwerkt tot most, die moest rijpen tot wijn (‘Sint Martijn, Sint Martijn, ‘t Avond most en morgen wijn’). Later zou als ‘Sint-Maartensdronk’ vooral gekruide bisschopswijn van elders gedronken worden.

Oenoloog aan de universiteiten in Geisenheim

Rond 09:30u worden bijzonder warm ontvangen door Stan Beurskens en zijn echtgenote Nienke, in het  fraai gelegen wijnkennis centrum. Onder het genot van een kop koffie en wat lekkers druppelden de overige mede cursisten binnen.

Om 10:00u was het de hoogste tijd om te starten met de masterclass. Als afgestudeerd Oenoloog aan de universiteiten in Geisenheim (Duitsland) en Stellenbosch(Zuid-Afrika) en bovendien met ruim 20 jaar praktijk ervaring was dit Stan helemaal op zijn lijf geschreven. 

Ozon en algen

Ongelofelijk met hoeveel passie en kennis Stan vertelt over de ontwikkeling van de wijnbouw in Nederland, en dat die zeker niet stil staat blijkt wel uit het feit dat het aantal  ha-wijngrond is gestegen van 30ha in 2001 naar 300ha in 2015. Nieuwe rassen, de specifieke kenmerken van de Nederlandse wijnbouw, duurzame teelt, prima kwaliteit, streekproducten beloven een mooie toekomst voor Nederland als wijnland… 

Mooi is om te weten welke mogelijkheden de wijnboer heeft om te kiezen uit rassen die het beste binnen zijn terroir passen. De kwaliteit van de rassen bepaalt naast het gebruik van nieuwe technieken, zoals ozon en algen, zijn ook het gebruik van pesticide zeker niet onbelangrijk.

Educatie en duurzaamheid

Na 2 uur wordt het de hoogste tijd om buiten de wijngaarden te gaan bekijken. Vlak bij het kenniscentrum ligt het proefveld, hierop staan diverse rassen aangeplant, waarvan onderzocht wordt wat de kwaliteit is na verloop van een aantal jaren.  Gelukkig is de grond droog en kunnen we met de “zondagse” schoenen door de wijngaard wandelen. 

Verrassend is om te horen dat mineralen zich tot wel 250 meter kunnen verplaatsen en zich onderling tussen de druivenrank percelen kunnen uitwisselen. Na de voortreffelijk lunch volgt nog de nodige theorie, PST(pulp stand tijd), gebruik van enzymen en gisten, wijnfouten, etc, etc, als leergierige cursisten nemen we de stof dankbaar op. Zo langzamerhand de hoogste tijd om wat van de “verborgen schatten” in de kelders te gaan bekijken en proeven. Educatie en duurzaamheid spelen een belangrijke rol, in de kelders van St Martinus. 

Je gaat het pas zien als je het door hebt

Bij het proeven van de diverse witte wijnen werden we verrast door het fraaie bouquet en de frisheid die de wijnen hebben. De inwerking van nieuwe houten vaten op rode wijn geeft een mooi inzicht in de tannines en de houtinwerking die de wijnen ontwikkeld hebben. Voor mij persoonlijk vond ik de mousserende wijnen, die een mooie mousse en zachtheid hadden heel verrassend.

Aan het eind van de dag komen we allemaal tot de conclusie dat de Nederlandse wijnbouw het hobbyisme inmiddels wel voorbij is, er worden hier gewoon zeer fraaie wijnen gemaakt!. Om Stan Beurskens te citeren: “Je gaat het pas zien als je het door hebt…” (Johan Cruijff) 

Wat is jouw ervaring met Nederlandse wijnen? Laat je reactie onderstaand eens weten!