Op Mallorca zijn verschillende dorpen in de Serra de Tramuntana van oudsher beroemd om hun Malvasía-wijnen, en één daarvan is het pittoreske Banyalbufar.

 

In de 20e eeuw werd het ras ‘Malvasia” ernstig bedreigd. De phylloxera vastatrix bedreigde de gehele Europese wijnbouw. De plant veroorzaakte ziektes en leidde uiteindelijk tot het rooien van de Malvasia wijnstokken. De druif stond op de rand van uitsterven. De weinige overgebleven stokken waren verzwakt, nauwelijks vruchtdragend, en verschillende studies concludeerden, dat vrijwel alle druiven door verschillende soorten virussen werden beïnvloed.

 

Toen Toni Darden in1986 Bodega Son Vives opgerichte, begon hij aan het, “Malvasía-project”. Samen met andere wijnmakers uit het gebied, gesteund door de Universiteit van Illes Balears en het departement voor landbouw (la Conselleria de Agricultura), besloten zij om de Malvasía-druif een nieuw leven te geven en opnieuw te planten. Met als doel de wijnbouw en kwaliteit van weleer te doen herleven.

 

Tussen 1999 en 2005 werden twee projecten uitgevoerd om virusvrije Malvasía-klonen te verkrijgen met goede landbouwkundige en oenologische kenmerken. Het herstel van het ras begon met het selecteren van de overgebleven wijnstokken en het verzamelen van de meest zachte scheuten van Malvasía. Deze werden nauwkeurig afgepeld met een chirurgisch scherp mes, totdat ze op het punt kwamen dat vrij was van virussen.

 

Wil je meer weten? Meld je dan aan voor de: TURBO SVH wijn 3 op Mallorca – 24 – 28 september 2018.