Inmiddels woon ik bijna een jaar op het vakantie eiland nummer één … Mallorca. Op slechts twee uurtjes vliegen van Nederland of België wacht een typisch mediterraanse manier van leven, en dit met 300 zondagen per jaar. Voor natuur liefhebbers is dit eveneens een aantrekkelijk en veelzijdig eiland. Ver weg van de overvolle kusten komen wandelaars en klimmers in het stille binnenland aan hun trekken. Aan de voet van de imposante bergketen Serra de Tramuntana ligt het wijngebied Binissalem, met een eigen Denominacion Origen (D.O.) Ik wil je graag meenemen in een wijnreis door Mallorca. Meer lezen over het leven in een mediterraan klimaat, download dan het E-Boek 365 dagen wijn boven aan deze pagina. 

Wijnen van Mallorca

Binissalem Mallorca kreeg in 1991 als eerste wijngebied van de Balearen de D.O.status. In 1999 volgde D.O. Pla i Llevant in het zuiden van het eiland. De wijnen uit Mallorca hebben een uitgesproken karakter en een opmerkelijke kwaliteit dankzij de inheemse druivenrassen: Manto Negro, Callet, Prensal Blanc en Fogoneu. Deze druiven hebben inmiddels bewezen een fantastisch rijpingspotentieel te hebben. Door het warme voorjaar in 2015 en nog veel warmere zomer (3e hittegolf boven de 40 graden), worden de druiven begin augustus al geoogst. 

Op bezoek bij Bodegas José Ferrer


De grootste wijnproducent van Mallorca. José Luis Ferrer Ramonell, telg uit een wijnbouwergeslacht, (tevens voorzitter van de Kamer van Koophandel) vestigde zijn bodega in 1931 in het stadje Binissalem. Hij studeerde in Frankrijk en Californië en introduceerde bijvoorbeeld houten vaten van Amerikaans eiken. Het bedrijf staat bekend als “de numero uno" van Mallorca en als de beste van de 4 grote producenten.


Wijngaarden

Tot het bezit behoren 100 hectare wijngaarden. Deze zijn beplant met de witte druivenrassen moll (spreek uit moi, synoniem voor prensal blanc), macabeo en parellada en met de rode rassen manto negro, callet, tempranillo en monastrell. Alle geproduceerde wijnen hebben de D.O. Binissalem-Mallorca. De lokale druiven nemen 70% van de productie in beslag. De oogst gebeurt met de hand, waarbij de druiventrossen worden geselecteerd.

Kelders

De oude wijnkelders uit 1931 omvatten o.a. 54 betonnen gistingstanks die van binnen betegeld zijn. Nu worden ze uitsluitend nog voor opslag gebruikt. Er staat een oude basket press. Een verdieping eronder ligt de vatenkelder en een groot proeflokaal. Het geheel werd in 1996 uitgebreid met een productiehal waarin moderne apparatuur, rvs tanks en een nieuwe kelder met 1.800 barriques en 600.000 flessen. De laatste jaren worden meer en meer barriques van Frans eiken gebruikt in plaats van Amerikaans. Maar er wordt ook geëxperimenteerd met eikenhout uit landen als Roemenië en China. Vergist wordt zowel met autochtone gisten als met gistculturen. Met een uitgebreide rondleiding zijn de kelders te bezoeken voor het publiek. 

Productie

De jaarlijkse productie bedraagt circa 1 miljoen flessen, waarvan 1/3 afkomstig is van de eigen wijngaarden en de rest binnen de D.O. wordt bijgekocht. Circa 4/5 van de productie bestaat uit rode wijn.

José L. Ferrer zoekt een importeur in Nederland.

Mouserende wijn: Brut Veritas

Mousserende wijn zonder dosage, gemaakt van 90% moll, 5% macabeo en 5% parellada, volgens de Méthode Traditionnelle. Minimaal 16 maanden flesrijping op de lie.

Wil je meer informatie over dit wijnhuis, zend me dan een mail dan breng ik je in contact met de juiste persoon. 

José L. Ferrer Blanc de Blancs 2014

Blend van 90% moll (prensal blanc), 5% chardonnay en 5% moscatel de alejandria. Geen houtopvoeding.

Veritas Fermentado en Barrica 2013

Van 50% moll en 50% chardonnay. Vergist en gedurende 4,5 maand opgevoed op nieuwe Franse barriques met lichte toast, waarvan een klein deel acacia, met elke 10

dagen batonnage. Productie 6.000 flessen.

Pedra de Binissalem Rosat 2014

Rosé de saignée van manto negro en cabernet sauvignon. Uit de wijngaard Finca Sa Pareteta met certificaat voor biologische wijnbouw. Inweking op de schillen van 24 uur, vergist op rvs tank bij 14C. Tankmonster.

José L. Ferrer Crianza 2012

Deze wijn met zijn oranje etiket is de meest verkochte op Mallorca. Vanwege dit succes is oranje de huiskleur van José L. Ferrer geworden. Dit is een blend van manto negro, cabernet sauvignon, tempranillo, callet en syrah. Sinds kort krijgen de druiven een koude inweking vooraf, waardoor de wijn meer kwaliteit heeft. Vergisting gedurende 10-12 dagen bij 28-30C. De opvoeding op vat duurt minimaal 12 maanden. Productie 300.000 flessen.

Dues Sirah Callet 2013

Blend van 55% syrah en 45% callet. Omdat syrah binnen de D.O. Binissalem geen toegestane druif is, is dit een Vi de la Terra Mallorca. Vergist op tank bij 28-30C en 12 maanden opgevoed op Frans en Amerikaans eiken. Alc. 14%.

Reserva de Familia 2007

Deze blend – ter viering van het 80-jarig jubileum in 2011 – van 60% manto negro en 40% callet werd wel vóór 2007 gemaakt, maar daarna niet. Vergist op de schillen gedurende 21 dagen, op rvs tank bij 28C. Rijping gedurende 24 maanden op barriques van Amerikaans eiken (de ene helft nieuw, de andere helft een jaar oud), gevolgd door 12 maanden flesrijping.

Veritas Dolç

Vin doux naturel van laat geoogste druiven (met 18,5% potentiële alcohol), 100% muscat à petits grains. Koude inweking op de schillen, daarna persing en gisting bij 12C gedurende 4-5 weken. De gisting werd gestopt door de temperatuur naar 0C te brengen.

In onze Wine Entrepreneur opleiding bezoeken we dit gerenommeerde wijnhuis in april 2016. Wil je meer weten over deze opleiding?