Iedere maand zet een gebruiker van Wijntraining online een bepaalde druif of gebied in de "Spotlight" Deze keer is het de beurt aan Joost Heres, Hij neemt de pen over van Saskia Bosman. Zij schreef vorige maand over Chianti.

Er gaat een hele wereld schuil achter de “Madeira wijn”! Daar kwam ik achter na een bezoek aan het “Bloemeneiland” zoals Madeira ook genoemd wordt. Naast deze versterkte wijn heeft Madeira overigens een groeiende wijnproductie waarbij er, naar mijn mening, prachtige (vooral rode) wijnen gemaakt worden die je helaas nog maar heel weinig op het Europese vasteland kan vinden en al zeker niet in Nederland!


Schuin tegen de helling

Er is op het vulkanische Madeira geen vlak stuk land te vinden, laat staan een plek waar je een flinke wijngaard kan vinden! De gemiddelde oppervlakte voor wijnbouw is 0,3 hectare en er zijn ongeveer 1600 wijnboeren die gemiddeld 1500kg druiven produceren. Het is hard werken op deze schuine hellingen en soms een stuk lopen voordat de druiven vervoerd kunnen worden. Elk nadeel heeft zijn voordeel: “je hebt prachtige uitzichten over het eiland vanaf de schuine hellingen en je kan er geweldige wandelingen langs de levada’s (uniek irrigatie systeem op Madeira) maken!”

Die kleine opbrengst is dan ook een belangrijke reden dat de 8 Madeira wijnproducenten hun druiven betrekken van verschillende wijnboeren. Enkele producenten hebben eigen wijnbouw, maar deze is onvoldoende voor de productie. Meer weten over dit wijngebied? Volg ons E-Learning programma. 


Druif en diversietijd in smaken

Op Madeira groeien verschillende druiven met een verschillend zoetgehalte, 4 van deze druivensoorten zijn het bekendst en vind je dan ook in  deze wijnen. Dit zijn de Sercial voor de droge wijn, de Verdelho voor de semi droge wijn, de Boal voor de versie medium zoet en als laatste de Malvasia voor de zoete Madeira. Typisch is ook de hoge zuurgraad van de druiven en dus in de wijn, hoe droger de wijn des te zuurder. Niet mijn ding overigens die droge en semi droge wijnen, geef mij maar de Boal of Malvasia, heerlijk!

Het wijn maken in Madeira gaat een beetje anders dan anders! Het deed mij denken aan het maken van whisky, er is  namelijk sprake van een heuse “angel share”!  Hoe gaat dat in het kort:

– Madeira wijnen zijn versterkt, tijdens of na het vergisten wordt alcohol toegevoegd;

– De wijnen worden daarna verwarmd tussen 40 en 50 graden voor ongeveer 3 maanden;

– Daarna volgt rijping in eikenhouten vaten, ook warm. Jonge wijnen liggen boven in de “loods” waar het het warmst is (tot boven de 40 graden) om vervolgens de wijn in stappen naar beneden te brengen waar het kouder is. Met name in deze warme omgeving verdampt de wijn; “angel share”.

De eikenhouten vaten liggen vast in het wijnhuis, ze worden hergebruikt en zorgen, in tegenstelling tot normaal juist, niet voor een houtsmaak. De wijn wordt in de loods overgepompt van vat naar vat, steeds naar lager gelegen vaten.

Al met al even wat anders als je net een cursus SWEN 3 gehad hebt en geleerd hebt over hoe wijn gemaakt wordt.


Het resultaat 

Afhankelijk van hoe lang de wijn gerijpt heeft wordt het resultaat mooier! Je merkt dat goed als je een verticale proeverij doet van bijvoorbeeld 5 jaar, 10 jaar, 15 jaar en een colheita en/of vintage (minimaal 20 jaar). Hoe ouder de wijn, hoe mooier, ronder, zachter, enz, uiteraard wordt de wijn ook duurder naarmate hij  ouder is. Wijnen van meer dan 100 jaar kunnen dan ook behoorlijk in de papieren lopen, maar ze zijn er wel en als ik de verhalen mag geloven nog steeds heerlijk!

Wat eet je nu bij zo’n mooie Madeira? Aangezien ik zelf geen voorstander ben van droog en medium droog heb ik dat niet echt geprobeerd, Maar wat ik van horen zeggen heb kan dat goed als aperitief of zelfs bij een maaltijd. Medium zoet en zoet zijn prachtige dessert wijnen, passen goed bij stevige kazen of als digestief. Mijn voorkeur; in combinatie met alles wat van chocolade is, wat een heerlijke combinatie!

Zo heb ik mijn hobby wijn toch weer mooi weten te combineren met een mooie en actieve vakantie op het prachtige Madeira. En ja, ik heb wat flesjes meegenomen zodat ik er nog even van na kan genieten…

Joost heeft de Praktijktraining Gevorderden WTOL 3 | SWEN 3 bij ons gevolgd. Joost geeft de "pen" door aan. Alice de Boer. Volgende maand schrijft zij een inspirerend stuk over de Chablis! 

  

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *