Wijnwiki

Z

Zandsteen

Bodemsoort net als kiezelsteen "lichte" goed gedraineerde grondsoort, kleur rood.

Ziel

Term: Holte in de bodem van een fles. Meerdere functies: 1. eventueel bezinksel blijft rond de ziel hangen en verspreidt zich niet teveel door de wijn. 2. Bij champagneflessen om de hoge druk (tot 6 bar)op te vangen omdat de fles anders knapt.3. Bij het decanteren kan men ter ondersteuning de duim in de ziel leggen.

Zilt(ig)

Zoutige smaak.

Zuccheraggio

Chaptaliseren. Zucchero is suiker in het Italiaans.

Zuur

Chemische verbinding die een essentiële rol speelt in wijn. Een wijndruif bevat o.a. appelzuur en citroenzuur. Aan wijn mag appel- of melkzuur worden toegevoegd. Dit is voorbehouden aan enkele landen in de Nieuwe Wereld en aan landen met een warmer klimaat. Er geldt een maximum aan het toegelaten zuur. Ook toegestaan: citroenzuur en ascorbinezuur (vit. C). Een zuur milieu beschermt tegen schimmels en bacteriën.

Zwavel, Zwaveldioxide

Zwavelverbinding met sterk antiseptische werking. Zwavel is een verzamelnaam voor meerdere zwavelverbindingen (dioxiden en zouten). Zwavelverbindingen worden in de wijngaard gebruikt ter bescherming en bestrijding van ziektes zoals Meeldauw (oïdium). Zwavelverbindingen worden na de pluk ,voor de gisting, tijdens de opvoeding en vlak voor de botteling gebruikt. Het wordt in beperkte hoeveelheden toegevoegd bij de wijnproductie om de fermentatie en oxidatie tegen te houden. Dosering is aan strenge regels gebonden. Wie zeer hygiënisch werkt heeft weinig nodig. Voor heel zoeten wijnen, zoals een Trockenbeerenauslese, zijn hogere hoeveelheden toegestaan.