Wijnwiki

T

Taille

Frans: snoeien. In de Champagnestreek wordt hiermee ook de tweede en derde persing bedoeld.

Tannine

Looizuur. Zit in de pit, steel en schil van de druif, maar ook in thee en hout.. Positief: geeft houdbaarheid aan een wijn en kan fijne kruidige aroma's en smaken geven.. Negatief: Tannine dit veroorzaakt een wrange ,stroeve smaak, kan erg drogend aanvoelen in de mond. Jonge rode wijnen hebben over het algemeen meer tannines dan oudere wijnen.

Tastevin

Letterlijk; Wijnkopje (Tasse -a-vin). Metalen wijnproefschaaltje (nap) welke om de nek kan worden gedragen. Komt uit Frankrijk. De tastevin is voorzien van kuiltjes en bobbeltjes die het licht moeten terugkaatsen, zodat de kleur van de wijn goed te zien is ( Bourgogne, Bordeaux). Tegenwoordig worden meer proefglazen gebruikt.

TCA

Afkorting van de stof die veroorzaker van de "kurksmaak"( muffe smaak) in de wijn is. 2,4,6-trichlooranisol is een organische verbinding. Kan veroorzaakt worden door bacteriën of chloorverbindingen of bestrijdingsmiddelen.

Terrasbouw

Wijngaarden worden terrasvormig gemaakt wanneer de helling van de bergen steil en redelijk onbegaanbaar zijn. Voorbeelden: Baden (Duitsland), Ribeira Sacra (Spanje), Douro (Portugal). Hierdoor zijn er veel kleine akkers.

Terroir

Frans: Een begrip in de oenologie dat staat voor het totaal van de omgeving van de druivenstok: bodem, microklimaat, natuurlijke waterhuishouding etc.

Thermoregulatie, Thermovinificatie

Het verwarmen/koelen van de most/wijn tijdens de gisting/rijping. Bij rode wijn (Beaujolais) wordt verwarmd om meer extractie te krijgen. Meer fruit, structuur en concentratie zijn het resultaat. In Duitsland wordt ook verwarmd om de gisting van een supergeconcentreerde most van een Trockenbeerenauslese op gang te brengen en te houden. Koelen heeft ook een goed resultaat en wordt gedaan om de gisting rustig te laten verlopen, zodat de gist geen stress krijgt, de stofuitwisseling tijdens het gisten optimaal verloopt en om een uniform gistingsproces te verkrijgen. Levert ook meer fruit en frisheid op en minder oxidatie. Wordt bij witte wijn/rosé toegepast -> frisse wijn.

Tierra, vino de la

Spaans: Landwijn.

Tinajas

Traditionele gistings- en rijpingskuipen, gemaakt van aardewerk, 3 meter hoog. De klei is, zoveel mogelijk, van dezelfde kwaliteit als die waarin de stokken wortelen. Komt voor in Valdepeñas.

Tinto

Portugees, Spaans: rood.

Tirage

Frans: Afdruk, trekking, oplage.. Het oversteken (overgieten) van de wijn van het ene vat naar het andere vat of de botteling van de wijn.

Tonneau

Houten wijnvat van 900 liter. Gelijk aan vier Barriques. Gebruikt in Bordeaux.

Tonnelerie

Kuiperij. Hier worden de vaten gemaakt en zonodig gebrand/getoast .

Tribunewijngaard. 

Ook op kale vlakten van vulkanisch gruis zijn wijngaarden aan te leggen. Vanwege de harde wind worden de druivenplanten laag bij de grond gehouden en hoeft er maar een laag muurtje van lava blokken gebouwd te worden. Bijv. Lanzarote

Toxine

Toxinen zijn in het algemeen gesproken alle giftige stoffen van organische oorsprong.

Tranen

Wat aan de binnenkant van een glas wijn naar beneden druipt bestaat uit glycerine en alcohol. Hogere gehaltes van deze stoffen geven dikkere tranen. Kan in een open glas door het vervliegen van  alcohol ontstaan.

Trauben

Duits: druiven.

Traubig

Term voor een wijn. De wijn komt heel dicht bij de eigenlijke fruitsmaak van de druif.

Trester( Trester Branntwein)

Duits. Door de resten na het persen, zoals stelen, pitten en schillen, te distilleren verkrijgt men een distillaat van 40 vol%. Zie ook grappa en marc.

Tri

Frans: sorteren. Om druiven te selecteren tijdens de oogst gaat men door de wijngaard om te plukken. Grote wijnen worden gemaakt door meerdere tris door de wijngaard te maken en uitsluitend die druiven te plukken die men nodig heeft voor de wijn die men voor ogen heeft. Sortering kan ook plaatsvinden in de wijnkelder.

Trocken

Duits: droog.

Trockenbeerenauslese

Duits: Hoogste predikaatswijn. . Het zegt iets over het minimale suikergehalte (mostgewicht) in de druif op het moment van oogsten. Wordt gemaakt van zeer overrijpe, door edele rotting aangetaste druiven. Verschilt per wijngebied. Trockenbeerenauslese, ofwel TBA, is het meest rijpe stadium dat kan worden bereikt.

Tuilé

Ontwikkelde kleur bij gerijpte rode wijnen: dakpanrood. Een jonge wijn heeft vaak een rode kleur, naarmate de wijn ouder wordt verkleurt deze van rood naar bruin. Op het moment dat de wijn dakpanrood is , wordt dat tuilé genoemd.