Wijnwiki

R

Rancio

Een wijnstijl met overeenkomsten met tawny port, Madeira of Marsala. Wijn die gemaderiseerd is vanwege een geforceerde rijping. Wordt in Spanje en het zuiden van Frankrijk gemaakt door de vaten met wijn in de open lucht en hete zon te laten rijpen.

Rebe

Duits: Wijnstok of -rank, druivenplant.

Rebenzüchtung

Ontwikkeling van nieuwe druivenrassen door kruisen. De tijd welke men nodig heeft een goed nieuw ras te ontwikkelen is ongeveer 30 jaar.

Reblaus

Duits: Druifluis, zie Phylloxera.

Rebsorte

Wijnstok ras.

Recioto

Methode om zoete wijn te maken. Komt veel voor in Veneto. Recie: bovenste druiven van een wijnstok, welke de meeste zon hebben gehad. Geen Botrytis wijn, gemaakt uit gedroogde druiven, waardoor de concentratie enorm toeneemt. Zoet, omdat men de gisting heeft gestopt voordat alle suikers zijn vergist. Voorbeelden: Recioto della Valpolicella (rood) en Recioto di Soave (wit), Zie ook strohwein. Vergelijk Amarone.

Reductief

Tegenovergestelde van oxidatief, eigenlijk: anaeroob. Gebrek aan zuurstof kan een wijn een onaangenaam karakter bezorgen. Dit is te verhelpen door te beluchten (roeren). Kan wijn ook bijzondere positieve eigenschappen geven, zie sur lie. Reductieve wijnen zijn beter te bewaren, met geringere hoeveelheden zwavel.

Réhoboam

Fles met inhoudsmaat van 4,5 liter (6 flessen); in Bordeaux Marie-Jeane genaamd. Genoemd naar de koning van Juda.

Reifen

Duits: Rijpen.

Reifebeständiger

Duits: Een wijn welke goed kan rijpen.

Reincultuur

Industrieel gist. Bij het maken van bier en wijn wordt gebruikgemaakt van een reincultuur van bepaalde gistsoorten. De keuze van de soort beïnvloedt de uiteindelijke smaak.

Remontage

Intensief besproeien en beluchten van de gistende most die via een slang onder aan de cuve wordt afgetapt en er weer bovenop wordt gesproeid. Minder zuurstoftoevoeging dan bij Pigeage.

Remuage

Het draaien van de champagneflessen in de pupitre waardoor het gist en andere vaste delen zich naar de hals van de fles verplaatst, bezinkt.

Rendement

Opbrengst in hectoliter wijn per hectare (hl/ha). Kan ook de opbrengst in kilo's druiven per hectare zijn, zoals in Spanje.

Reserva, reserve, réserve, riserva

Termen die in verschillende taalgebieden word gebruikt voor wijnen van een hogere klasse. Bovendien zijn de wijnen volgens voorschriften van de regio of bij wet bepaald. Rijping vindt gedurende verschillende tijden op fust en fles plaats.

Restricties

Beperkingen, zoals op beplanting (aantal per m2, druivenrassen), opbrengst (kg druiven per ha) en productie (liter per kg druiven, proces, rijpingstijden en verpakking).

Restsüße, restzucker

Restsuikers zijn de suikers (zoals druivensuiker en vruchtensuiker) die in wijn aanwezig zijn. Bij het maken van wijn probeert men een balans te bereiken tussen de hoeveelheden van restsuikers en van zuren.

Ripasso

Vinificatiemethode.S speciale Valpolicella-wijnen, waarbij men de pas uitgegiste wijn enige tijd laat hergisten op de vinacce (bezinksel pitten en schillen) van de amarone en de Recioto. Daardoor neemt de wijn de vele kleur- en smaakstoffen op die nog in de vinacce aanwezig zijn. De wijn wordt daardoor complexer en rijper.

Rissen

Druiven van de tros halen, ook wel afrissen. Laat men de stelen meegisten, dan komt ook onrijpe tannine in de wijn. Soms is dat de bedoeling en rist men niet. Vaker rist men niet vanwege de kosten. In kort-gistende most kunnen de stelen minder kwaad dan in een langdurig-gistende most.

Roble

Spaans: eikenhout. De term wordt gebruikt om aan te geven dat er korte houtopvoeding is ( minimaal 1 maand) .Wijnmakers nemen vaak 2 tot 5 maanden. Er zij geen regels voor vastgesteld.

Rond

Vaak gebruikte wijnterm; soepel, zacht, niet scherp.

Roestvrij (roestvast) staal, RVS

Ook rvs of inox genoemd. Wordt gebruikt voor tanks t.b.v. de vinificatie en opvoeding van wijnen. Heeft geen invloed op de smaak van wijn.

Rosado

Spaans en Portugees: rosé.

Rosato

Italiaans : rosé.

Rosso

Italiaans: rood

Rosé

Frisse wijn, gemaakt door de schillen van blauwe druiven voor de kleur kort met het witte druivensap te laten meegisten. Meestal een assemblage van druivensoorten.

Rôti

Frans: gestoofd. Krachtige wijn van zeer rijpe druiven. Word alleen voor rode wijn gebruikt.

Ruby

Benaming voor een soort port, een jonge mengwijn met meestal een korte houtrijping. Is bij verkoop drie jaar oud. Lichter dan tawny, doordat er minder tannine aanwezig is. Zoetig aperitief of bij dessert.