Wijnwiki

P

Pale

Bleek(Engels). Kleur voor een sherry van het finotype.

Parelwijn

Licht mousserende wijn. Duits: Perlwijn.

Passerillage

Frans. Het in laten drogen van de druiven, voor of na de oogst en voor de wijnbereiding. Hierdoor neemt het suikergehalte en de concentratie van de smaak toe. In Italië: Passito.

Pasteur, Louis

Wetenschapper die veel studie heeft gedaan naar wijnziektes en gisten in het bijzonder, ook in de eigen wijngaard, Rosières genaamd. Heeft dit vastgelegd in 'Etudes sur le vin' (1866). Belangrijke ontdekking was dat gist zich in een zuurstofvrij, of anaeroob, milieu ontwikkelt.

Pasteuriseren

Wordt (weinig) toegepast om de wijn gistvrij te krijgen. Wordt ook wel flash-pasteurisatie genoemd vanwege de korte verhitting. Kan gebruikt worden om een gisting te stoppen.

Pedro Ximénez

Ook wel PX. Druif waarvan men sherry maakt. Uitstekend bij chocoladedesserts.

Pergola wijngaard

Groeiwijze van de wingerd. Een wijngaard op een Pergola kan verschillende voordelen hebben. In hete gebieden hangen de druiven onder het bladerdek zodat zij tegen al te sterke zonneschijn worden beschermd. De druiven kunnen in de schaduw geoogst worden en de ruimte onder de wijnstokken blijft vrij voor andere activiteiten. Komt o.a. voor in Spanje, Italië en Portugal.

Persen

Druiven worden langzaam zacht en rustig door opgeblazen luchtkussentjes fijn geperst. Deze kussentjes zijn instelbaar voor de druk die wordt toegepast.

Perskurk

Zie granulaatkurk.

Plasmopara Viticola

Valse meeldauw op de druif. Frans: Mildiou. Plantenziekte met schimmelpluis die zich aan de onderkant van de bladeren hecht en de plant aantast. Wordt vaak verward met echte meeldauw die zich aan de bovenzijde van het blad bevindt.

Perswijn

wijn gemaakt van de persing van de schillen nadat het goede sap is afgevloeid. Mindere kwaliteit wijn als bij een eerdere persing.

Pétillant

Frans: bruisend. Heel licht parelend. Vormt een kleine of geen mousse. Komt ook voor bij heel jonge wijn. Italiaans: frizzante.

Pfropfrebe

Veredelde of geënte druivenplanten. Amerikaanse planten worden voor het wortelstelsel gebruikt in verband met de resistentie tegen de druifluis, daarbovenop komt de druivenplant die men wil gebruiken voor de wijngaard.

PH

Handige term om zuurtegraad aan te duiden. pH 0-7 staat voor zuur en pH 7-14 staat voor basisch. De pH van water is 7 (neutraal). In 1909 geïntroduceerd. Komt van het Grieks-Latijnse Potentia Hydrogenii. Een druif voor het maken van wijn zal een pH hebben van ±3. Tafeldruif:  Een tafeldruif is aanmerkelijk minder zuur dan een wijndruif; pH = 5 (tot) 7. Druif uit het vuistje. Ook zuur.

Phylloxera (vastatrix)

Wetenschappelijke naam van de druifluis.

Puttony

Letterlijk: houten bak. Wordt gebruikt om aszú druiven in te leggen bij het maken van Tokaji.

Pièce

Frans voor wijnvat. Bourgondische benaming voor een eikenhouten vat waarin men de wijn laat rijpen. Inhoud kan variëren van 215 tot 228 liter.

Pied de cuve

druivenmost geplaatst op de bodem van de tank om het gisten te versnellen

Pierce's disease

Infectie die door de bacterie Xylelle Fastidiosa wordt veroorzaakt. De plant droogt hierdoor uit en blad sterft af.

Pigeage

Tijdens de fermentatie(cuvaison) worden de schilletjes van bovenaf door de most geroerd. De tannines en kleurstoffen komen daardoor in goed contact met de wijn in spé.Tevens wordt de most daarmee aan zuurstof blootgesteld. Deze manier bevordert de extractie van kleur en tannines.

Pipe

Engels voor vatmaat. Wordt vooral in de portstreek gebruikt. Vaak zijn het grote houten vaten van circa 500 liter.

Plantdichtheid

De hoeveelheid wijnstokken per hectare. Hoe meer planten, hoe meer concurrentie voor de wortelstelsels. Meer concurrentie leidt tot minder kwantitatieve opbrengst per wijnstok maar resulteert in een betere, meer geconcentreerde wijn.

Podere

Italiaans voor kleine wijnboerderij.

Polyfenolen

In wijn: tannine en de kleurstoffen. Wateroplosbare stoffen die een belangrijke rol in alle levensmiddelen vervullen, als antioxidant, kleurstof, tegengaan van bruinkleuring, remstof voor enzymen.  Erg gezond.

Porrón

Traditionele schenkfles ca 3/4 liter waaruit men direct de wijn drinkt.

Pourriture grise

Grijze rot. Ongewenste familie van de pourriture noble, veroorzaakt door de Botrytis cinerea(schimmel). De druiven barsten open en gaan rotten.

Pourriture noble

Edele rotting, veroorzaakt door de Botrytis cinerea(schimmel). Onder speciale weersomstandigheden in bepaalde mesoklimaten wordt de groei van de schimmel geremd en worden de druivenschillen poreus, zodat het vocht uit de druif kan verdampen en de zuren en suikers worden geconcentreerd.

Port

Wijn welke met wijnalcohol uit de regio (Douro) is versterkt. Ontstaan doordat de wijn vroeger zeereizen niet kon overleven. De toevoeging van alcohol verbeterde dit. Kan vele smaken en verschillen hebben.

Port-style wine

Naam voor wijnen die worden gemaakt zoals port wordt gemaakt, maar die niet uit Portugal komen.

Port shipper

Exporteur van port.

Powdery mildew

USA: meeldauw.

Profumato

Italiaans: gearomatiseerde wijn met een sterk bouquet.

Prädikat

Duits: Predicaat. Onder speciale eisen gemaakte wijnen: Kabinett, Spätlese, Auslese, (Trocken)beerenauslese en Eiswein.

Premier Cru

Frans: eerste. Geclassificeerde wijngaard. De term "eerste" slaat daarbij op de kwaliteit. De term is in de Franse wetgeving vastgelegd en dan ook wettelijk beschermd. In de verschillende wijngebieden van Frankrijk heeft het begrip "premier cru" verschillende betekenissen.

Pressenwein

Wijn ontstaan door de restanten uit de gistingskuip (Duitsland)te persen. In Frankrijk: marc. Frans: vin de presse.

Probe

Proeverij of monster.

Propriétaire

Frans: eigenaar.

Prosecco

Italiaanse licht mousserende wijn. Naam van de wijndruif uit beschermd herkomstgebied waarvan de officiële naam glera is.

Pupitre

Frans. Rek waarin de flessen schuin naar beneden worden geplaatst voor de tweede gisting op fles, bij de productie van mousserende wijnen via de methode traditionelle. Waarbij de afgestorven gistcellen naar de hals van de fles verplaatst worden. Zie ook Gyropalette.

Puttonyo(s)

Klein houten vaatje van 28 liter inhoud. Aanduiding voor de zoetheidsgraad voor Tokaji Aszú. Hoe meer Puttonyos, hoe rijker de wijn en hoe duurder.

PX

Zie Pedro Ximénez.