Wijnwiki

O

Oechsle

Maateenheid die gebruikt wordt voor het meten van het mostgewicht/suikergehalte van de most. Zie ook Baumé, Brix en KMW

Oenologie

wijnbouw technische wetenschap. Universitaire studie..

Oenoloog

Een oenoloog houdt zich bezig met de biochemische aspecten van wijnbereiding. Het telen van druiven en de vinificatie van wijn zijn daar een onderdeel van. Daarnaast kan hij producenten ook adviseren over bewaren, verhandelen, waarde bepalen en classificeren.

Oïdium

Meeldauw. Ernstige plantenziekte die o.a. de wijnstok kan bedreigen vooral in een vochtig (micro)klimaat. Wordt doorgaans bestreden door middel van besproeien met zwavel. In de biologische methoden worden ook andere manieren gebruikt.

Oinotria

Oinotria stamt uit de tijd dat de Grieken de wijnbouw introduceerden rond de Middellandse zee. Italië noemden zij toen Oinotria, wat letterlijk betekent: het land van de wijnstokken die aan palen groeien.

Okshoofd

oud Hollandse vatmaat van circa 225 liter. Engels: Hogshead en Duitsland: Okshoft. De maten van de aanduidingen kunnen variëren.

Oloroso

Hoofdtype van Sherry. De oloroso 's krijgen geen rijping onder de flor en worden direct versterkt tot ongeveer 17 à 18 procent alcohol, waarna ze een oxidatieve rijping krijgen in de solera.

Onderstam

Wortelstok van een plant. Bijna altijd is dit van een ander ras dan dat er op groeit. Het ras wordt geënt op een onderstam die geschikt is voor een bepaald bodemtype en bestand is tegen de druifluis. Net zoals klonen kan ook de onderstam aanleiding geven tot bepaalde eigenschappen.

Ontstelen

Steeltjes van de druiven verwijderen voor de gisting. Het voordeel kan daardoor meer kleur en minder (groene) tannines zijn.

Ouvrée

Oppervlaktemaat van 428m2 in de Bourgogne. Oorspronkelijk was dat de grootte van een terrein dat men in 1 dag kon bewerken. Een hectare bestaat uit ca 23,5 ouvrées.

Oversteken

De wijn scheiden van zijn bezinksel(lie)door deze over te pompen van het ene vat of kuip naar een andere (Frans: Soutirage).

Oxidatie

Is de chemische reactie van wijnbestanddelen met zuurstof. In zekere zin is oxidatie bij de ontwikkeling van elke wijnstijl noodzakelijk. Door een zekere mate van oxidatie worden de zuren en tannine in wijnen afgebouwd en worden de wijnen soepeler en aangenamer om te drinken. Overmatige oxidatie is onaangenaam. Een geoxideerde wijn is makkelijk herkenbaar door de bruine kleur en weeïge geur. Vergelijk een doorgesneden appel die na een tijd bruin verkleurt en weeïge geur. Zie Madérisé/Gemaderiseerd.