Wijnwiki

N

Nachtschade

Wordt in de wijngaard geplant om biologische afweer op gang te brengen. Het trekt sluipwespen, roofmijten en lieveheersbeestjes aan die de luizen bestrijden.

Nagisting

Na het eerste gistingsproces van de most kan er nog een tweede gisting ( nagisting) plaatsvinden. Dit is een natuurlijk proces. Wanneer nagisting op de fles plaatsvindt bij (stille) wijn dan is er meestal sprake van gistcellen die in de wijn gekomen zijn en de suiker aantasten. Veelal heeft dat met onvoldoende hygiëne te maken tijdens het bottelen. Bij mousserende wijnen is er sprake van bedoelde nagisting om de belletjes ( koolzuurgas)in de wijn te krijgen en wordt hergisting genoemd.

Natriumsulfiet

Synthetisch conserveermiddel, natriumzout van zwavelig zuur. Meest toegepast in wijn en cider. Zie zwaveldioxide.

Natuurkurken

Kurken welke in één keer uit een plaat kurk zijn gestanst. Granulaatkurken zijn aan elkaar geplakte korrels, waar eerst een plaat van is gemaakt.

Natuurzoete wijn

Benaming voor VDN-wijnen( Vin Doux Naturel-wijnen), zoete wijnen van zeer rijpe druiven, waarbij de gisting wordt gestopt met brandewijn (port, Banyuls, etc).

Nebucadnezar

Fles met inhoud van 15 liter. Genoemd naar de koning van Babylon. Wordt wel gebruikt voor Champagne. Nebucadnezar wordt op verschillende manieren gespeld.

Négociant

Letterlijk: handelaar in wijn. Dit begrip staat ook op etiketten. Met behulp van de courtier zoekt de négociant wijnen uit bij de wijnhuizen. De négociant kan ook zelf een wijnhuis hebben. Een négociant-eleveur laat de wijn ook rijpen.

Negro/Nero

Spaans/Italiaans: zwart. In wijntermen: donkerrood.

Neus

Aanduiding voor het aroma of de geur van de wijn. Bijvoorbeeld: "de neus is stuivend".

Neuzüchtungen

Duits: nieuw ras. Nieuwe druivensoorten die door jarenlange kruisingstesten zijn ontstaan met bepaalde eigenschappen, zoals resistentie tegen ziekten en opbrengsten. Voorbeelden: reichensteiner, optima en johanniter.

Nieuwe Wereld

In tegenstelling tot het 'oude' Europa worden hiermee de overzeese wijnlanden bedoeld: Zuid-Afrika, Australië, Argentinië etc. Bijzonder is dat deze wijnlanden een andere wetgeving hebben dan Europa. Men kan wijn maken alsof het de graanoogst betreft en in tegenstelling tot Europa onbeperkt irrigeren. Er is ook geen lange geschiedenis van de terroirs bekend zoals in Europese wijnlanden.

Noble rot

Engelstalige benaming voor edele rotting, Pouriture Noble of Edelfäule.

Nouveau

Franse term voor primeurwijn. Beroemd geworden door de Beaujolais nouveau of Beaujolais primeur.

Novello

Witte of rode primeurwijn. Wijnen die kort na de oogst mogen worden gekocht. De DOC-wetgeving bepaalt of een wijn als novello mag worden verkocht.