Wijnwiki

L

Lago

Traditionele open gistkuip van steen of cement.

Lacrima(Saignée, Sangrado)

Lacrima: (traan) Italië. Letterlijk bloeden. Saignée: Frankrijk. Spaans: Sangrado. Het eerste sap uit de gistingskuip, nadat de blauwe druiven er in zijn gestort, is het minst geconcentreerd en wordt gescheiden van de rest van de most. Men laat de wijn in feite bloeden. Van dit sap wordt een vrij volle rosé gemaakt. De druivenmassa is daardoor geconcentreerder en dat resulteert in een rode wijn met een hogere concentratie.

Late Bottled Vintage (LBV)port

De Late Bottled Vintage Port is een mengeling van ports van één enkel jaar. Ze rijpen tussen 4 en 6 jaar in eikenhouten vaten en worden dan gebotteld. De meeste zijn dan rijp om gedronken te worden. Het etiket moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermelden.

Licoroso

Portugees: versterkt, zoet.

Lie

Fans: droesem, depot, moer of bezinksel van afgestorven gistcellen. Door het doorroeren van de' Lie' door de wijn kan deze voller en ronder van smaak worden. Zie Bâtonnage.

Lieblich

Duits: vrij zoet.

Lieu-dit

Frans: Kadastrale naam van het wijnperceel. Wordt soms op het etiket vermeld.

Likeurwijn. Likörwijn, Liquoroso

Versterkte wijn, alcohol 15-22% vol. Worden zo genoemd omdat de wijnen dezelfde stroperigheid hebben als likeuren.

Lime.

Engels: Kalk, bodemsoort.

Liqueur d'expédition

Zie dosage.

Liqueur de tirage

Suiker opgelost in wijn dat na het bottelen aan de champagnefles wordt toegevoegd. Deze suikers zijn nodig voor de 2e gisting.

liquoreux

Frans: edelzoete wijnen. Term wordt gebruikt voor wijndruiven aangetast door botrytis: pourriture noble. Bijv. Sauternes.

Lodges

Wijnkelders voor port in Vila Nova de Gaia in Porto aan de oevers van de Douro ( Portugal).

Löss

Bodemelement, rijk aan voeding.

Lush

Sappig, weelderig, zeer rijp.

Lutte raisonnée

Verantwoorde bestrijding. Wijnbouwterm om aan te geven dat er zo min mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Er wordt zoveel mogelijk voor verantwoord biologisch werken gekozen.