Wijnwiki

H

Ha

afkorting voor hectare. Oppervlaktemaat: 10,000 vierkante meter (100 bij 100 meter). Een hectare bestaat uit 100 are en komt overeen met 2.47 acres.

HACCP

De afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points, is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. De Nederlandse vertaling: gevarenanalyse en kritische controlepunten.

Halbstück of ( Halb Stück)

Vat van 600 liter. (Rijn regio)

Halbtrocken

Duits voor halfdroog. Zie ook demi-sec.

Hard

Wijn met veel tannines en/of zuur.

Hectare

Oppervlaktemaat: 10,000 vierkante meter (100 bij 100 meter). Een hectare bestaat uit 100 are en komt overeen met 2.47 acres.

Hectoliter

Inhoudsmaat van 1000 liter. Vaak in het Frans benoemd als 'hecto 'dat is het aantal hectoliters dat per hectare geoogst is. Hoeveel liter per hectare geoogst mag worden hangt van de regio en of het land.

Hefe

Duits: gist

Hefepresswein

Het na de eerste lichte persing van druiven nogmaals persen van pitten en schillen. Hefepresswein is niet geschikt voor consumptie maar wordt gebruikt voor de vervaardiging van gedestilleerd.

Herdade

Portugees voor groot wijndomein dat naast wijn ook andere producten maakt zoals bijv., olijfolie. Komt voor in o.a. Alentejo en Ribatejo.

Herkomstbenaming

Kwaliteitswijnen komen uit een herkomstgebied. Dit herkomstgebied geeft een specifiek karakter aan de wijn.

Heurige

Wijn die nog niet geheel is uitgegist ( deels nog most). Wordt voornamelijk geschonken in Wenen en omgeving.

Histamine

Is een organische verbinding die in gistextracten kan voorkomen. Kan allergische reacties geven. Vaak wordt histamine in het lichaam aangemaakt als reactie op een stof die in een product voorkomt.

Hock

Engelse benaming voor Rijnwijn. Afgeleide van een vroeger in Engeland populaire wijn uit Hochheim een gemeente aan de Rijn. Hock is nu een soortnaam geworden voor alle wijnen uit de streken langs de Rijn.

Hochgewächs

Etiketteringsbegrip, wordt gebruikt voor een QbA met 100% riesling. Een recentelijk ingevoerde officiële aanduiding voor een wijn van minimaal Kabinettkwaliteit (10 graden Oechsle hoger dan Q.B.A.)en droog tot halfdroog van karakter.

Hogshead

Vatmaat die in gebruik is bij Engelstalige landen en in Cognac en Armagnac. De inhoud varieert per land. In Nederland spreekt men van' Okshoofd' ( ca 225 liter).

HPA-nummer (NL-HPA-nummer)

HPA staat voor hoofdproductschap Akkerbouw Producten daarna is deze overgegaan in Productschap Wijn. Inmiddels is het Productschap opgeheven per 1 januari 2015. HPA was een Registratie en traceringssysteem voor wijn en wijnimporteurs. Door het HPA nummer kon men zien welke wijnimporteur of bottelaar de wijn voerde.

Hybride

Plantkundige term die wordt gebruikt voor druivenrassen die ontstaan door het kruisen van twee Vitissoorten. In de Europese wijnwetgeving zijn hybriden vooralsnog niet toegestaan. Wel worden er experimenten toegestaan en is de discussie over wel of niet toestaan in volle gang.

Hybriden

Modern woord voor kruising. Bij de kruising van twee druivenrassen ontstaan hybriden. Dat geldt voor alle landbouwproducten. De bedoeling hiervan is om sterke eigenschappen verschillende rassen te verenigen in één plant.

Hygiëne(code)

Het is erg belangrijk in de wijngaard, de wijnkelder, tijdens verpakken, opslag en transport, verkoop en bij de consumptie hygiëne hoog in het vaandel te hebben. Smaakafwijkingen, maar ook gezondheidsrisico's voor de consument zijn snel gemaakt. Voor de Nederlandse wijnhandel geldt de Hygiënecode uit 2003 van het productschap Wijn.