Wijnwiki

G

Galluszuur

Geoxideerde polyfenolen. Rode wijn bevat zes keer meer galluszuur dan witte. In contact met zuurstof wordt het zuur van de geoxideerde polyfenolen omgezet in esters die een aangenaam en fluweelachtig mondgevoel geven. Niet omgezet galluszuur in een te hoge concentratie geeft wijn een scherpe en wrange smaak.

Garrafeira

Een Garrafeira - afkomstig van het Portugese woord garrafa = fles - was vroeger een portwijn die, volgens de Portugese wijnwetgeving, geen herkomstbenaming hoefde te hebben, afkomstig was uit één (vaak een goed) wijnjaar en één procent meer alcohol bezat dan voorgeschreven door de DOC. Daarnaast diende de wijn een minimale rijping op fust te ondergaan van twee jaar, gevolgd door een minimale rijping op fles van een jaar. In de praktijk duurde de rijping van garrafeira's vaak veel langer. Een garrafeira hoefde echter niet perse een beter wijn te zijn dan een niet-garrafeira. Sterker nog, in het verleden waren garrafeira’s vaak rustieke wijnen zonder verfijning, als gevolg van een matige vinificatie en een te lange vatrijping. Minder strenge eisen dan een LBV of Colheita.

Garrafeira Particular

Portugees: Beste wijn van de individuele wijnboer.

Gazéifié (Méthode)

Bij deze methode wordt een stille wijn ingespoten met koolzuurgas zodat de wijn mousserend wordt gemaakt. De bubbels zullen vrij snel uit de wijn verdwijnen nadat deze eenmaal is uitgeschonken.

Geconcentreerde druivenmost

Most waaraan water onttrokken is. Gerectificeerde druivenmost: nog verder geconcentreerd: ontzuren mag, behalve suiker mag alles geëlimineerd worden. Toevoeging van deze most om het natuurlijk alcoholgehalte te verhogen

Gedistilleerd

Gestookte drank zonder suiker en aromastoffen.

Gelatine

Is een eiwitproduct dat wordt bereid door gedeeltelijke hydrolyse van collageen. Collageen is een eiwit dat voorkomt in bindweefsels (onder andere huid, botten en kraakbeen) van vooral zoogdieren. Wordt gebruikt om wijn te klaren.

Gemaderiseerd

Term om aan te geven dat een (witte)wijn een geoxideerde smaak heeft en te oud is geworden.

Genetische manipulatie van wijnstokken

Het doel is wijnstokken te vinden, waarmee het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen schimmels en virussen kan worden bespaard. Met behulp van bacteriën kan een erfelijke eigenschap (het gen) van de ene plant op de andere plant worden overgebracht. Er zijn enkele zaken waar men zich op concentreert; Phylloxera resistentie, ziekteresistentie (met name valse en echte meeldauw), verhoogde aanmaak van bepaalde stoffen (bepaalde aroma’s of antioxidanten). Critici noemen het een risico aangezien de gevolgen van genetische manipulatie nog niet zijn te overzien. Er wordt zeker 20 jaar getest. In februari 2002 besliste de Europese Unie tot een ‘de facto’ opheffing op het verbod om genetisch gemanipuleerde druivenstokken te planten. Een en ander op voorwaarde dat “de gepaste maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de gezondheid van de mens en de omgeving in het gevaar komt” . Voor meer informatie zie ook www.wijnbouw.com

Generoso

Italiaans voor krachtig.

Gerbstof

Duits voor Tannine.

Geschützter Ursprungsbezeichnung

Duitse aanduiding voor een beschermd herkomstgebied.

Gestopte wijn

Wijnen waarbij de gisting kunstmatig is gestopt, door bijvoorbeeld toevoeging van wijnalcohol

Geur

Ook wel Aroma of bouquet genoemd. Geur is gekoppeld met ons retroscentisch geheugen. Daarom kunnen we bepaalde emoties voelen als we alleen maar een geur ruiken. Geur is zodoende een element wat herinnering oproept.

Gewächs

Duits voor gewas. Zie ook Cru.

Gist

Micro-organismen die onder andere de gisting veroorzaken. Zie ook: Fermentatie. Wetenschappelijke benaming voor gist is Saccharomyces.

Gisting

Transformatie van druivensap naar alcohol door gistcellen. 17 gram druivensuiker zorgt voor 1 graad alcohol.

Gistkuip

Vat of kuip waar de gisting plaatsvindt, zie ook cuve.

Glucose

Druivensuiker. Best vergistende suiker, komt in gelijke hoeveelheden als fructose voor in druivensap. Wordt omgezet in ethanol en CO2.

Glühwein

Gearomatiseerde wijn. Meestal wordt citroen- of sinaasappelschil met kaneel, kruidnagels en/of laurier gebruikt. De wijn wordt (flink) gezoet. Het is een sinds de jaren 1970 toenemend gebruik om Glühwein te maken en te drinken. Bestaat sinds de Middeleeuwen.

Goût

Frans voor smaak.

Goût de pétrol

Frans. Typische minerale smaak die geassocieerd wordt met benzine of van petroleum. Aroma met olieachtige kenmerken, komt veel bij riesling voor. Dit is afhankelijk van de wijngaard en het jaar, gaat weg met decanteren. Komt voor in gerijpte wijnen. Is het teveel dan is het een gebrek in de wijn. Naast de goût de pétrol heb je ook nog de zogenaamde “Firne”. Deze geur komt voor bij oudere rieslings. Het is een harsachtige ouderdomstoon, die ontstaat door het rijpen van de riesling op fles. De “Firne” geur ontstaat o.a. door oxidatie en kan eenzelfde aantrekkelijkheid hebben als de ‘Goût de pétrol’.

Goût de pierre à fusil

Frans: vuursteensmaak. Typische minerale smaak.

Goût de Terroir

Frans: grondsmaak. Het is een smaak die kenmerkend voor een bodemsoort van de wijngaard en hoort bij bepaalde wijnen die afkomstig zijn van dat terroir. Zie ook Bodengeschmack.

Grand Cru

Frans groot gewas. Hiermee wordt de kwaliteit van het gewas bedoeld. In Bourgogne en Elzas een wettelijk beschermde naam voor de beste wijngaarden met een eigen AOC/AOP ( appellation d ´Origine Contrôlée/ Appellation d 'Origine Protegée). In andere gebieden is het een min of meer niet wettelijk vastgelegde term voor de betere wijnen.

Graniet

Steensoort in de bodem van een wijngaard.

Gran Reserva

Rode Spaanse en Portugese wijnen die minimaal in 24 maanden in houten vaten rijpen en minimaal 36 maanden in de fles; witte en roséwijn 48 maanden rijpen, met een minimum van 6 maanden in het vat. Kan per wijnbouwgebied afwijken. Vergelijk reserva, crianza, joven, roble.

Grand Vin

Frans: Grote wijn. Nietszeggende aanduiding die niet wettelijk beschermd is.

Granulaatkurk

Wordt gemaakt van gemalen kurk met een bindmiddel als toevoeging. Deze kurken zijn aanzienlijk goedkoper dan de natuurkurken. Zie ook perskurk.

Grappa

Italiaanse benaming voor het resultaat van de distillatie van druiven of druivenmassa die overblijft na het persen door de wijnproducent. De distillatie creëert een wijnlikeur met ongeveer 40% alcohol. Ieder type druiven geeft zijn eigen smaak. Frans: Marc, Duits: Trester, Spaans: Aguardiente, Portugees: Aguardiente de bagaceira.

Gras

Frans: Vet(tig).Rondheid van de wijn.

Grillage

Frans: verbrand. Ook wel brûlure of Echaudage genoemd. Verbrande smaak in de wijn omdat de druiven teveel aan de hete zon zijn blootgesteld. Kan vooral optreden bij druiven die kort tevoren zijn besproeid met bestrijdingsmiddel tegen ziekten.

Groen

Onrijp.

Groene oogst

Voor de oogst wordt fruit weggeknipt dat minder van kwaliteit is. Zeer belangrijke methode om een laag rendement te krijgen van erg goede druiven.

Grondering

Aards.

Grosses Gewächs

Duits. Hoogste kwaliteitsaanduiding vergelijkbaar met Grand Cru. Classificatie per 2012 ingesteld door leden biologische wijnbouw VDP ( Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter e. V. – afgekort VDP – is een vereniging van wijnproducenten in de Duitse wijnbouw die een zekere kwaliteitsnorm willen nastreven en promoten. Droge wijn van een Grosse Lage (topwijngaard) heet Grosses Gewächs.

Großlage

Zeg maar landwijn. Eigenlijk een verzameling van wijngaarden, maar met lage normen voor de kwaliteit. In de meeste situaties een mindere wijn onder de naam van een beroemdheid. Bijvoorbeeld: van de wijngaard Liebfraumilch (een lapje grond rond de kerk) is een lekkere wijn te maken. Van de Großlage wordt de goedkope Liebfraumilch uit de supermarkt gemaakt.

Grijze rotting

Zie pourriture grise. Ontstaat bij warm en vochtig weer.

Gustatie

Proefsysteem. Het deel van de smaak dat door smaakpapillen op de tong wordt geregistreerd. Zout, zoet, zuur, bitter en umami zijn de belangrijkste smaken van dit systeem.

Gutedel

Ofwel weißer Gutedel. Oeroude druivensoort. Stamt uit Azië. Komt overal ter wereld voor. In Frankrijk en Italië chasselas genaamd.

Gutsabfüllung

Etiketteringsbegrip. De druiven mogen niet van meerdere telers gebruikt worden en de wijngaarden zijn gepacht of eigendom. Wijn maken en afvullen gebeurd in eigen bedrijf.

Gutswein

1 - VDP: het basisassortiment van een wijnhuis. De naam van het wijnhuis is een garantie voor de kwaliteit van de wijn. 2 - wettelijk: wijn van het wijnhuis dat op het etiket staat, met druiven uit eigen bezittingen gemaakt. Maximaal 75 hl/ha.

Gyropalette

Machine die bij de methode traditionelle wordt gebruikt om de afgestorven gistcellen naar de hals van de fles te verplaatsen. Zie ook Pupitre.