Wijnwiki

F

Faible

Zwak. Vaak gebruikt voor een lichte wijn die weinig alcohol bevat. Tevens gebruikt voor een mengsel van Cognac plus gedistilleerd water , waarmee Cognac op consumptiesterkte wordt gebracht.

Fattoria

Italiaanse grotere wijnboerderij.

Federspiel

Een term die in Wachau (Oostenrijk) gebruikt wordt om wijnen te typeren: elegante en droge witte wijnen.

Federweisser

Jonge nog niet volledig uitgegiste wijn. Traditiegetrouw wordt deze in de oogsttijd in de Duitse wijnlokalen geschonken. Federweisser is zoet van smaak, verfrissend, maar koppig. Wordt ook wel Sauser genoemd in Baden en omgeving.

Fenolen

Fenol of hydroxybenzeen, vroeger ook wel carbolzuur of carbol genoemd, is een organische verbinding. Zie ook Polyfenol.(Polyfenolen werken ontstekingsremmend en hebben een anti carcinogene werking.)bijvoorbeeld Tannine. De druif is een polyfenolbron.

Fenolisch rijp

Rijpe tannine.

Fermé

gesloten. Aanduiding voor jonge krachtige wijn die zijn geur en smaak nog niet heeft ontwikkeld.

Fermentatie

Gisting. Proces van omzetting van suikers in alcohol en koolzuurgas door de invloed van gistcellen.

Fermentation malolactique

Malolactische gisting. Zie appel-melkzuurgisting.

Feuillette

Klein vat. Wordt in diverse Franse wijngebieden gebruikt. Een Feuillette ( diverse inhoudsmaten afhankelijk van het gebied) is een halve pièce( zie verder bij pièce). In Chablis is het de normaal gebruikte vatmaat: 132 liter. In Bordeaux is het een halve barrique Bordelaise( dus 112,5 liter).

Fiasco

Italiaanse met raffia omklede bolle mandfles. Door hoge productiekosten weinig gebruikt.

Filmend

Een van de termen om mondgevoel te beschrijven. Tegenovergesteld van strak. Filmende producten laten een dunne laag in de mond achter. Zijn mondvullend,vettig, rond, vol of zacht. Vetten en suikers zijn filmende stoffen.

Fil(t)reren

Filtreren van wijnen moet op een uiterst hygiënische manier gebeuren en contact met zuurstof moet zoveel mogelijk worden vermeden. Vlak voor het bottelen worden de meeste wijnen gefilterd om zwevende, vaste bestanddelen en ook gistcellen te verwijderen.

Finca

Wijnhuis of wijnboerderij. Spaans.

Finesse

Term. Wordt gebruik in omschrijvingen. Eigenschap van grote wijnen: verfijnd en complex. Subtiel. Genieten van verfijning vraagt aandacht.

Fino

Een van de hoofdtypen sherry welke zich onder de flor heeft ontwikkeld.( zie ook Flor)

Firn/Firne

1:gebruikt voor oude wijn die over de top is. 2: positief gebruikt bij bijv. een oude Rieslingwijn met een mooie "Firnton". Dan spreekt men van 'Edelfirne'.

Flaschengärung

Letterlijk: rijping in de fles.

Flavescence Dorée

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een microscopisch klein organisme met de eigenschappen van een virus. Dit wordt overgebracht door een oorspronkelijke Canadese dwergcicade: Scaphoideus Titanus.

Flavanol en flavonol

Kleurstof, welke sterke anti oxidatieve eigenschappen heeft. Behoren tot de polyfenolen.

Flesziek

Een wijn die pas gebotteld is of een lange reis gemaakt heef. De wijn is dan tijdelijk uit balans.

Flor/Flor de vino

Gistcellen die zich als een grijswitte laag afzetten op sherry in het vat. De wijn wordt hierdoor beschermd tegen oxidatie en blijft daardoor licht van kleur. Florvorming is kenmerkend en noodzakelijk voor de productie van sherry´s van het type fino.

Foeder-Foudre/Fuder

Zeer groot wijnvat voor opslag met een inhoud van minstens duizend liter tot enkele tienduizenden liters. Deze vaten zijn van hout .Dit hout heeft geen invloed heeft op de smaak van de wijn.

Fortified

Versterkte wijn.

Fotosynthese

Stofwisseling in de plant onder invloed van licht. Chlorofyl gebruikt licht om suikers te vormen. Een warmtebron is noodzakelijk.

Foudre / foeder

Zeer groot wijnvat voor opslag met een inhoud van minstens duizend liter tot enkele tienduizenden liters. Deze vaten zijn van hout .Dit hout heeft geen invloed heeft op de smaak van de wijn.

Fraîcheur

Wijn met veel fruit en frisse zuren.

Frappé

Letterlijk± goed gekoeld. Meestal wordt een drank bedoeld die op een snellere manier is afgekoeld.

Frizzante

Italiaanse aanduiding voor licht mousserende wijn.

Fruitig

Smaakcomponent. Een wijn met een geprononceerde, frisse fruitsmaak waarvan in de neus/smaak duidelijk herkenbaar fruit is.

Fumé, fumet, fume

Rokerig, gerookt.

Fust

Houten wijnvat. Kan gemaakt zijn van verschillende houtsoorten ) meestal eiken' en in verschillende formaten.

Fustmonster

Monster uit het vat. Ongebottelde wijn.

Fustrijping

Het laten rijpen van wijn op een houten fust. Kan zowel nieuw of gebruikt houten fust zijn. Een oud vat heeft minder invloed op de smaak van de wijn dan een nieuw vat doordat de houtsmaak neutraler is geworden.

Fût

Frans voor fust/ vat. Eiken fust. Zie ook barrique.

Fytonutriënten

Functionele ingrediënten uit plantaardig materiaal. De belangrijkste: carotenoïden, tocoferolen, flavonoïden, isoflavonen en fytosterolen.