Wijnwiki

E

Eau-de-Vie

Levenswater. Oude benaming die terugvoert tot het Latijn: aqua vitae. Stamt uit de tijd dat men meende dat men door distillatie het geheim van het leven kon ontsluieren. In talloze talen en verbasteringen komen we het begrip tegen. In Frankrijk heet alle gedistilleerd Eau-de-Vie en in Scandinavische landen Akvavit. Zelfs whisky, in het Keltisch 'usige beatha'betekent levenswater. De algemene naam van Eau-de-Vie is 'Brandy 'afgeleid van het Nederlandse Brandewijn, omdat de Nederlanders de techniek van distilleren hebben ontwikkeld en verfijnd.

Echaudage

Zie grillage of Brûlure.

Echte meeldauw

Wordt in het Frans oïdium genoemd.

Ecologisch

Vaak als equivalent gebruikt voor biologisch, organisch.

Edele rotting

Zie Botrytis cinerea.

Edelfäule

Edele rotting of pourriture noble of botrytisering; druiven die door de schimmel Botrytis cinerea zijn aangetast ( de schil doorboren). De druif droogt onder invloed van de zon dan in en heeft dan weinig vocht en zeer veel suikers. Dit natuurverschijnsel levert uiteindelijk super geconcentreerde wijn, van grote klasse. Voorbeelden Beerenauslese en Sauternes.

Edelkeur

Afrikaans: Edele rotting.

Effectief alcoholvolumegehalte

Het getal waarmee het effectief alcoholgehalte wordt aangegeven, gevolgd door het symbool '% vol'. Het vermelde alcoholgehalte mag maximaal 0.5 % hoger of lager zijn dan op het etiket staat.

Egrappage

Of éraflage. Het ontstelen van druiven. Dit om te voorkomen dat tannines en oliën uit de houtachtige delen niet in de most terechtkomen. Hierdoor wordt voorkomen dat wijn 'groen 'smaakt door onrijpe tannines.

Einzellage

Wijngaard. Kan een wijnberg of een deel daarvan zijn. Hiermee wordt veel wijn geëtiketteerd in Duitstalige landen.

Einzelwein

Wijn uit één wijngaard.

Eiswein

Wijntype uit Duitsland, Oostenrijk, Canada en de Verenigde Staten. Wijn van druiven die onder de -7 graden Celsius worden geoogst en geperst. De bevroren druiven bevatten veel suiker, smaak- en geurstoffen. Door tijdens de persing het bevroren water te verwijderen ontstaat er een zeer geconcentreerde maar ook zoete wijn. Door het hoge suikergehalte is de gisting moeilijk opgang te brengen en duurt dan ook langer. In Duitsland is de Rieslingdruif voor Eiswein het meest favoriet. Canada en de Verenigde Staten gebruiken voor hun icewine naast de Riesling vooral ook de Vidal blanc.

Elevé en fûts de chêne

Wijn gerijpt( elevé=opgevoed) in eikenhouten vaten.

Elevage

Opvoeding van de wijn na de gisting. Op hout, roestvast staal, beton of glasfiber.

Eleveur

Opvoeder: degene die de assemblage en rijping van de wijn verzorgt.

Enforcada

Oud gebruik om wijnrank langs een boom omhoog te laten groeien.

Engarrafado

gebotteld. Portugees

Enten

Plantenterm. Een loot van de ene plant wordt geënt op de wortelstok van een andere plant. Bijna alle wijnstokken zijn geënt op een wortelstok (onderstam) die niet aangetast kan worden door de druifluis ( Phylloxera vastatrix).

Enzymen

Een enzym is een eiwit, dat als katalysator fungeert bij een bepaalde chemische reactie in of buiten een cel. Het enzym maakt de reactie mogelijk of versnelt de reactie, zonder daarbij zelf te worden verbruikt of van samenstelling te veranderen.

Eraflage

zie égrappage.

Erstes Gewächs

Wettelijk erkende classificatie in de Rheingau. Vergelijkbaar met de Franse 'Premier Cru '.

Erzeuger

(Druiven-)teler, meestal lid van een coöperatie. Duitsland.

Erzeugerabfüllung

Etiketteringsbegrip. Duitse term voor wijnen die gemaakt zijn van druiven van eigen wijngaarden en die de wijnmaker ook zelf geperst en gebotteld heeft.

Etiket

Voorschrift dat wijnen voorzien zijn van een etiket. Het etiket van wijn verschaft allerlei informatie over het product in de fles. Verschilt per wijn en per land van herkomst. Het etiket mag niet misleidend zijn.

Est!

Letterlijk: dit is 'm! De wijn Est! Est!! Est!!! di Montefiascone werd eeuwen geleden tot de lekkerste wijn van de streek verkozen. Een Duitse bisschop reisde eens naar Rome en een knecht ging vooruit om de wijnen te proeven. Bij lekkere wijn schreef hij Est! op de muur. In Montefiascone schreef hij dat driemaal op. De bisschop haalde zijn reisdoel niet en schonk alles wat hij had aan de stad. Hij overleed echter door overmatig drankgebruik.

Espumante

Mousserend.

Espumoso

Spaans: mousserend.

Estate bottled

Internationaal; afgevuld op het wijngoed.

Estufa

Opslag ( loods)van Madeira in vaten welke minimaal 3 maanden in de zon worden gezet om te laten rijpen. Dan kan het wel 45 °C worden in een vat. De wijn gaat maderiseren. Hoe langer de wijn is gestoofd hoe beter de kwaliteit. Door dit proces zijn Madeira`s ongeopend onbeperkt houdbaar.

Eutypiose

de Schimmel Eutypa lata komt via de snoeiwond de wijnstok binnen en tast het hout aan, waardoor het broos en breekbaar wordt.

Evolutie

Ontwikkeling. Een evoluerende wijn ontwikkelt zich in de fles. Maar kan ook in het glas, soms door microgisting of door uitwisseling van elektronen. Rijpen.

Extra brut

Aanduiding voor een mousserende wijn waarvan het suikergehalte ligt tussen de 0 en 6 gram/liter.

Extract

De vaste stoffen van een wijn. Een van de factoren die de smaak van de wijn bepalen.

Extra Sec

Zeer droge wijn. Wordt vrijwel alleen gebruikt voor Champagne en andere mousserende wijnen.