Wijnwiki

D

DAC

Oostenrijk. Districtus Austria Controlatus. In 2002 vastgesteld systeem, vergelijkbaar aan AOC. Strengste eisen.

Débourbage

Voordat de most van witte wijn gaat gisten, wordt de most o.a. door hevelen gescheiden van de vaste delen welke nog in de vloeistof aanwezig zijn.

Decanteren

Het overgieten van wijn uit de fles in een karaf of anderszins. De bedoeling is dat dit voorzichtig gebeurt, om het bezinksel (depot) uit de wijn in de fles achter te laten.

Degustatie

Proeverij.

Dégorgement

Doorspoeling, zuivering. Het verwijderen van de ijs prop ( het bezinksel) uit de flessenhals van een fles mousserende wijn na de tweede gisting ( de methode traditionelle).

Demeter

Griekse mythologie: godin van de landbouw. Wordt wereldwijd gebruikt als kwaliteitskeurmerk voor biologisch-dynamische bedrijven en producten.

Demi-muid /Bota

Vat van circa 500 tot 700 liter voor het opslaan en laten rijpen van wijn. Wordt gebruikt in de zuidelijkste Franse wijngebieden, Bergerac en Algerije. Bota is de Spaanse naam.

Demi-sec

Halfdroog. Het betreft vaak wijnen et een zoet karakter ( mousserende wijnen).Per wijn wordt de hoeveelheid restsuiker bepaald. Duits: halbtrocken

Denominación de Origen (DO)

Spaanse aanduiding voor VQPRD(Vins de Qualités Produits dans des Régions Déterminées)

Denominación de Origen Calificada (DOC)Protegida(DOP)

DOCa hoogste kwaliteit wijnen in Spanje. Met name Rioja en Priorat gebruiken deze kwalificatie (of DOQ)

Denominazione di Origine Controllata (DOC)protetta (DOP)

Italiaanse aanduiding voor VQPRD(Vins de Qualités Produits dans des Régions Déterminées). In Spanje staat DOC voor hoogste categorie van DO-wijnen.

Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)

Hoogste Klasse van Italiaanse DOC-wijnen. Het verschil met de DOC is onder andere dat er een extra keuring plaatsvindt waarbij bepaald wordt of de wijn een waardige vertegenwoordiger is van de appellation

Denominacao de Origem Protegida (DOP)

Portugese aanduiding voor beschermd herkomstgebied.

Dépot

Bezinksel. Wijnen vormen depot. Wijn wordt gefilterd als het op de fles gaat. Vaste bestanddelen komen dan niet in de fles en de wijn blijft helder. Toch kan bij bijvoorbeeld rode wijn met veel kleur en vintage port bezinksel voorkomen. Het smaakt vaak bitter en moet bij het schenken in de fles achter te blijven. In witte wijn gaat het vaak om kristalvorming afkomstig van wijnsteenzuur.

Dessertwijn

Vaak aanduiding voor zoete wijn. De benaming is eigenlijk misleidend omdat deze wijnen ook als aperitief, bij verfijnde gerechten of tussen de gangen door wordt gebruikt. In wijnproducerende landen worden deze wijnen vaak als aperitief geserveerd. Belangrijk is het zoetgehalte aan te passen aan het gerecht(dessert).

Diacetyl

Aroma in boter. Komt ook in wijn voor, het wordt in de tweede, of appel-melkzuurgisting gevormd.

Dieven

Het verwijderen van de uitlopers welke in de oksels van de plant ontstaan. De sapstromen door de plant worden zodoende naar de vruchtdragende uitlopers geleid.

Dik

Te gebruiken in plaats van vol, filmend.

Dionysus

Griekse wijngod.

Distilleren

Verwarming van de vloeistof. De damp wordt opgevangen en na afkoeling wordt een distillaat verkregen en kan daarmee een alcoholhoudende vloeistof sterker gemaakt worden.

Doce

Zoet. Portugees.

Dolce

Zoet. Italiaans.

Domaine

Bezit, domein. Wordt veel gebruikt als voorvoegsel voor de naam van een wijnbedrijf. Vooral in de bourgogne als de wijn van de eigen wijngaard afkomstig is.

Domina

Blauw druivenras, ontstaan in 1974 uit een kruising van portugieser en spätburgunder ( Pinot Noir). Komt vooral in Franken voor.

Dosage

Ook: liqueur d'expédition. De liqueur d'expédition of liqueur de dosage is de vloeistof waarmee een fles champagne na de dégorgement van de fles wordt aangevuld om het verlies te compenseren. De Liqueur d'expédition is bij ieder champagnehuis en ook per product verschillend en wordt op basis van champagne samengesteld.

Double Magnum

Dubbele magnum= fles met inhoud van 4 flessen, dat wil zeggen:3 liter.

Doux

Zacht. Aanduiding die wordt gebruikt voor een (zeer) zoete wijn.

Droesem

Bezinksel van afgestorven gistcellen. Zie ook sur lie.

Droog

Droge wijn is niets anders dan een wijn met weinig of geen restsuiker. Als de gistende wijn ongestoord door kan gaan, zal uiteindelijk bijna alle suiker op zijn en zal droge wijn ontstaan Ook: sec (Frans), trocken (Duits).

Druif

De druif is de besvrucht van de plant Vitis vinifera die behoort tot de wijnstokfamilie (Vitaceae). De plant is een klimplant. Naast de wilde soort zijn er veel cultivars, die worden verbouwd als druivenstok, ook wel wijnstok of wijnrank genaamd. Van deze in cultuur gebrachte variëteiten worden druiven voor meerdere doeleinden verbouwd.

Druifluis

Phylloxera Vastatrix. Insect dat het wortelstelsel van de druivenplant volledig kan verwoesten. Om te voorkomen dat de druifluis de wijngaarden verwoest worden druivenstokken van de Vitis vinifera geënt op de wortelstok van een andere druivensoort.

Druivenmost

Zie most.

Druivenras, druivensoort

De "leden "van een druivensoortfamilie. Men spreekt vaak van druivensoorten, terwijl het eigenlijk over druivenrassen gaat. Een slingerplant (lianen!). Kan enorm groot worden en wel 200 tot 300 jaar oud. Zie ook Vitis vinifera.

Druivensap

Uit verse druiven of druivenmost gemaakt. Tot 1 vol% alcohol mag aanwezig zijn.

Druivensoort

Hoofdfamilies van druivenplanten. De rassen zijn afkomstig van de soort Vitis vinifera. In Europa zijn alleen de rassen van de Vitis vinifera toegestaan voor het naken van wijn.

Druppelrand

Deel van een fles; de verdikking direct onder de opening. 

Dry

Droog. Vaak gebruikt in plaats van "sec". Komt vooral voor op Champagne-etiketten. Vaak zijn dergelijke wijnen redelijk zoet van smaak. Droge champagnewijnen noemt men namelijk 'brut'.

Dubbele magnum

Fles met inhoud van 3 liter.

Dulce

Zoet. Spaans.

Duurzame wijnbouw

Bij 'duurzame wijnbouw 'staan de doelstellingen voor een renderende economie, die sociaal in evenwicht is en het milieu beschermt.