Wijnwiki

B

Bacchus

1 - Romeinse god van de wijn. Gaat vaak vergezeld van de vrouwelijke maenades of bacchantes. 2 - Geelgroene druif die ontstaan is uit een kruising van müller-thurgau met een kruising van silvaner en riesling. De wijn is geparfumeerd. 3 - in de USA staat Bacchus bekend als een druif voortgekomen uit een kruising van Vitis Riparia en de Vitis Labrusca. De druif groeit in het noorden van Ohio en er staan druiven in New York State.

Balthasar/Balthazar

Champagnefles met inhoud van 16 flessen: 12 liter.

Barrique/Barrica

Houten wijnvat van 225 liter.( Barrique Bordelaise is een standaard bordeaux maat).

Bâtonnage

Het doorroeren van gistcellen in een wijnvat, waarin de wijn gegist heeft. Door het doorroeren van de gistcellen wordt de wijnsmaak voller en ronder. Komt vooral voor bij wijnen van de Chardonnay.

Baumé

Maat voor de dichtheid en de hoeveelheid suiker in de most/wijn. Vernoemd naar de maker ervan. Veel toegepast in Frankrijk. Zie ook Brix, Oechsle en KMW

Beerenauslese

Predicaat dat de rijpheid van de druiven garandeert. Het zegt iets over het minimale suikergehalte (mostgewicht) in de druif op het moment van oogsten. Het suikergehalte verschilt per wijnbouwgebied. De druiven worden speciaal geselecteerd. De wijnen zijn weelderig zoet, honingachtig. Heeft edele rotting ondergaan.

Bentoniet

Kleisoort waarmee wijnen geklaard worden: o.a. eiwitten slaan neer. Genoemd naar de eerste vindplaats, Fort Benton in de VS. Nadeel: er vlokt meer uit dan wenselijk is waardoor aroma- en smaakverlies optreedt en er treedt een grondsmaak naar voren, dus de toepassing hiervan is niet meer zo groot. Zie ook histamine.

Bereich

Een gedeelte van een wijnbouwgebied. Kan verschillen dorpen bevateen.is onderdeel van een Anbaugebiet.

Bezinksel

Neerslag van vaste stoffen in wijn. Bij rode wijn zijn het kleurstoffen die zich binden en nar de bodem van de fles zakken. Ook wel depot genoemd. Bij witte wijn gaat het om gekristalliseerde zuren.

BGA

Beschermde Geografische Aanduiding. BGA is te vergelijken met de vroegere landwijn of Vin de Pays.

Bikaver

Betekent stierenbloed. Stevige rode wijn uit de streek bij de stad Eger in het noorden van Hongarije.

Biologisch dynamisch ( BD)

BD filosofie: De aarde is onderdeel van een groter geheel waarbij de invloeden van de kosmos een rol spelen. Bij het werk in de wijngaard zijn de ritmes van de natuur belangrijk zoals de seizoenen, stand van de maand, zon en planeten. Het gaat om het herstellen van de natuurlijke balans van zowel het bodemleven, de omgeving als de wijnstok, waardoor deze minder bevattelijk wordt voor ziektes.

Bitter

Bitter is naast zoet, zuur, zout en umami, een van de vijf basissmaken die door de tong waargenomen kunnen worden. De bittere smaak wordt vooral op de achterzijde van de tong geproefd.

Black Dead Arm ( BDA)

Recent ontdekte ziekte in Europa. Wordt veroorzaakt door de Botryosphaeria champignon. Preventie geschiedt door o.a. laat te snoeien, aangetaste stokken worden vernietigd.

Blanc de Blancs

Geeft aan dat de witte wijn uitsluitend van witte druiven is gemaakt. Dit in tegenstelling van bijvoorbeeld een witte champagne die van de pinot noir gemaakt kan zijn.

Blanc de noirs

Witte wijn gemaakt van blauwe druiven. Bijvoorbeeld een champagne welke van pinot noir is gemaakt.

Blanc, Blanco, Bianco

Wit voor respectievelijk Frans. Spaans en Italiaans.

Blend

Samengestelde wijn van meerdere druivenrassen, zie Assemblage en Cuvée.

Blind proeven

Het proeven van wijn zonder te weten welke het is, door de wijn in een karaf te serveren of het etiket te maskeren.

Block-busters

Wijnen welke erg lang moeten rijpen voordat de smaak die bedoeld is zich zal openbaren, zeer geconcentreerd, erg veel houtgebruik bij de rijping.

Blush wine

Amerikaanse term voor een lichte, vaak iets zoete rosé gemaakt van rode druiven. Worden kort na de inweking geperst. Voorbeeld: White Zinfandel.

BOB Beschermde Oorsprongsbenaming

Nederlandse benaming van beschermde herkomst. De voorwaarden waaraan moet worden voldaan, garanderen het specifieke karakter van de wijn. Deze hebben betrekking op o.a. de organoleptische en analytische kenmerken, de productiewijze, de geografische afbakening, de gebruikte druivenrassen en de maximumopbrengst. zie ook AOP.

Bocksbeutel

Buikfles. Oorspronkelijk hadden alle wijnflessen een uivorm. Tot 2001 bestond er een alleenrecht deze flessen te gebruiken in Franken en Baden (Mauerberg), maar ook in Portugal (Apostelrosé). De EU heeft besloten dat deze vorm niet meer exclusief zal zijn.

Bodembedekkers

Bodembedekkers verhogen de fysische draagkracht van de grond en beschermen de grond tegen compact worden. Bodembedekkers functioneren als mineralenbuffer voor meststoffen waardoor deze minder makkelijk uitspoelen in het grondwater er beschikbaar blijven voor de plant. Beschermen de bodem tegen erosie.

Bodengeschmack

Duitse term :" naar aarde smaken". Frans "goût de terroir". Termen voor smaaktypering van de grond van de wijngaard,. Bijv. vulkanisch.

Bodega

Spaans voor Wijnhuis, domein, weingut, château.

Bodega Cooperativa

Spaans voor wijnbouw coöperatie.

Body

Term voor smaak van de wijn. Bijvoorbeeld: de wijn heeft veel Body d.w.z.. Krachtig en vol met veel alcohol en extract.

Boeket

Geur van de wijn. Ook wel 'de neus' van de wijn genoemd. Zie ook bouquet.

Boisé

Letterlijk: houtachtig. Wordt gebruikt als term voor te sterke houtsmaak.

Bordeauxse pap

Enige toegelaten niet biologische bestrijdingsmiddel in de biologische wijnbouw, totdat er een alternatief is om de meeldauw te bestrijden. Werkt ook tegen een aantal bacteriële infecties aan de wijnstok. Per land kan worden besloten of dit middel is toegelaten.

Bota

Sherryvat met een inhoud van 600 liter. Vaak gevuld met 500 liter om de flor een kans te geven of een versnelde oxidatie te bevorderen.

Bottelen

Vullen van een fles. Gebeurt in Nederland met in bulk geïmporteerde wijn, maar natuurlijk ook in wijnproducerende landen. Zie mis en bouteille.

Botrytis cinerea

Soort schimmel die de druiven kan aantasten, maar die ook de zogenaamde "pourriture noble" (of "edele rotting") kan bewerkstelligen. Kan dus zowel positief als negatief voor de druiven werken.

Bottich

Kuip, tank, zie cuve.

Bouchon(nè)

Kurk, als afwijkende smaak. Franse term.

Bouquet

Geur van de wijn. Ook wel 'de neus 'van de wijn genoemd. Zie ook boeket.

Bouteille

Frans voor fles.

Boutique Winery

Kleinschalig wijnbedrijf dat zich op de productie van hoge kwaliteitswijnen richt.

Branco

Portugees: Wit.

Brettanomyces

Brettanomyces is een geslacht van gisten. Het is vooral bekend als een 'alternatieve' gist bij het brouwen en als een fout bij het wijnmaken.

Brix

Maateenheid voornamelijk in Angelsaksische landen voor het meten van het mostgewicht/suikergehalte van de most. Zie ook Oechsle, Baumé en KMW.

Brûlure

Frans: brandwond. Term die word gebruikt voor druiven of wijngaarden die teveel zon hebben gehad.

Brut/Bruto (Portugees)

Aanduiding voor een mousserende wijn waarbij het suikergehalte lager is dan 15 gram/liter. Gebruikt als aanduiding voor zeer droge wijn, meestal mousserende wijn.

Bütte

Ook wel Butte, Logel, Hotte of Kiepe genoemd. Smalle lange rugmand voor het dragen van de geplukte druiven.

Brand

Eng: het merk. Bijvoorbeeld Torres, Gallo en Mouton-Rothschild. Ook huismerk.

Bush Vines

Engelse term voor bepaalde snoeiwijze. De druivenstok groeit als een struik. Franse term is gobelet.