Ik vraag het aan Paul Visser, een zeer ervaren Personal Trainer gespecialiseerd in figuurverbetering en vetverlies. Als oprichter van succesvolle fitness- en personal training onderneming: OmegaFit, geeft Paul naast Personal training, small-group training en voedingsadvies ook Workshops, Seminars en (interactieve) presentaties over voeding en fitness. (meer info: PaulVisser.info)

Over het onderwerp ‘is wijn gezond?’ zijn een hoop tegenstrijdige berichten geweest de afgelopen jaren. Enerzijds heb je de anti-alcohol campagne die ons wil overtuigen wat alcohol allemaal kapot maakt, anderzijds de pro-wijn campagne die ons wil overtuigen dat wijn goed zou zijn voor hart en bloedvaten en zelfs kanker kan voorkomen. Wat is nu waar?

 

Is wijn goed voor hart en bloedvaten

Dat wijn goed zou zijn voor hart en bloedvaten heeft te maken met de alcohol in wijn. Onderzoek toont dat matig gebruik van alcohol het HDL-cholesterol (goede cholesterol ) verhoogt. Ook vermindert het de hoeveelheid bloedplaatjes in het bloed wat zorgt voor betere doorstroming en daardoor verminderde kans op trombose. Dit werkt trouwens met alle soorten alcohol, een biertje is dus even goed voor je hart als een wijntje.Bij grotere alcohol consumptie verdwijnt dit voordeel omdat veel alcohol ook het LDL-cholesterol (slecht cholesterol) laat stijgen waardoor je aderen juist wel weer gaan dichtslippen.

Conclusie: Ja! Maar met mate…

Beschermd wijn tegen kanker?

Dat wijn goed zou zijn tegen kanker heeft te maken met de antioxidanten in wijn (o.a. de tannines), en met name het stofje resveratrol. Resveratrol is een stofje dat in de schil van de wijndruif is te vinden en vind je alleen in rode wijn.  In witte wijn zou dit voordeel dus niet voorkomen. De claim dat dit stofje kanker voorkomt is onderzocht door pure resveratrol aan muizen toe te dienen. De muizen die onderzocht worden bleken inderdaad minder vaak kanker te krijgen dan muizen die het stofje niet hadden gekregen. Wat we helaas niet horen is dat om deze voordelen te krijgen bij mensen, we ongeveer 300 flessen wijn per dag zouden moeten drinken. De resveratrol die je binnen krijgt met enkele glazen wijn zal dus niet veel verschil maken. Bij alcohol daarentegen is wel degelijk bewezen dat groot gebruik kanker kan veroorzaken.

Conclusie: Niet waar!

Alzheimer dan?

Dit fabeltje is nog erger dan het beschermen tegen kanker. Wederom gaat het om het stofje resveratrol, en wederom getest op muizen. Om voor alzheimer beschermd te worden door wijn zou je ongeveer 1000 flessen op een dag moeten drinken…

Dus toch niet zo gezond?

We moeten realiseren dat wijn een genotsproduct is. Een extraatje. Een momentje op de dag waar je even lekker van kan genieten. Zolang je niet teveel drinkt zal het je gezondheid niet verslechteren maar ook niet verbeteren. Wijn drink je niet om gezond te blijven, je drinkt het omdat het lekker is. Niet omdat het goed is voor je hart of omdat het je zou beschermen tegen ziektes. Daar hebben we andere drankjes voor en die zijn lang niet zo lekker!”

Wil je meer weten over wijn en gezondheid? – Download dan het GRATIS E-Boek “365 dagen wijn

 

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Voor Horeca beroepsopleider: Wijntraining-online, schreef ik een artikel over de feiten en fabels van wijn en haar invloed op onze gezondheid. Lees hier het artikel. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *