Ruud Weterings: In mijn vorige blog heb ik je de vraag voorgelegd “Past wijn in een gezonde levensstijl?

Vandaag ga ik hier wat dieper op in – Maakt het nu voor je gezondheid uit of je met mate wijn, bier of wat sterker spul drinkt? 

Volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken kun je niet zomaar concluderen dat wijn gezonder is dan bier of gedistilleerd. In het verre verleden werd wijn al als gezondheidsmiddel beschouwd. In de oudheid was het drinkwater niet erg hygiënisch, bij gebrek aan moderne sanitaire. Veelal was het water gevuld met bacteriën, virussen en alle mogelijke soorten vervuilingen. Het gevolg hiervan was dat mensen vaak wijn of bier dronken omdat de kans veel kleiner was dat deze vervuild zou zijn. 

Franse paradox

In de jaren negentig  van de 20e eeuw bleek uit Frans onderzoek dat Zuid-Europeanen veel minder last hebben van hart- en vaatziekten in vergelijking tot de meeste Noord Europeanen. Rode wijn werd hiervoor verantwoordelijk gesteld. 

Een paar jaar later bleek uit een groot Deens onderzoek dat volwassen mensen die regelmatig een glas wijn drinken, minder kans hadden op vroegtijdig overlijden dan bierdrinkers en gedistilleerd drinkers en vooral als geheelonthouders. Wijn is op zich geen geneesmiddel, wel een middel om ziekten te voorkomen. De Deense artsen onderzochten de zogenaamde  "Franse paradox". Bij de Fransen blijken 40%  minder hartziekten op te treden en leven gemiddeld 3 jaar langer. Hartinfarcten liggen 50% lager. Wetende dat de Fransen alles behalve vetarm eten is dit inderdaad paradoxaal. 

Positieve effecten van polyfenolen

De rechtstreekse oorzaak is te vinden in het hoger verbruik van wijn en tevens van olijfolie. Het element RESVERATROL in de wijn  speelt hierin een overheersende rol. Volgens Prof. Dr. Ir. Rudolf Pierik; “bekijken veel wetenschappers vaak de gevolgen van een product, door er allerlei experimenten mee te doen op dieren en andere pluimages. 

In veel gezondheidsonderzoeken over wijn en alcohol kom je dan ook vaak de de gezonde bijdrage van de polyfenolen in wijn tegen.

Over de positieve effecten van polyfenolen – en met name resveratrol – zijn inmiddels honderden publicaties verschenen. In de afgelopen jaren is er is een ware rage ontstaan. Polyfenolen zijn nagenoeg niet in bier aanwezig maar wel in wijn. De onderzoeken zijn vooral op dier gedaan, waarbij de stoffen in zeer hoge concentratie werden toegediend. Tot op de dag van vandaag zijn er geen experimentele onderzoeken beschikbaar waarbij de mens dient als proefkonijn. De positieve effecten zijn dus vooral voor dieren meetbaar, maar bij de mens blijkt het positieve effect vooralsnog niet meetbaar. Bovendien komt resveratrol uit wijn in zeer kleine hoeveelheden (milligrammen) bij ons binnen. Het grootse deel daarvan verlaat het lichaam via de urine. De hoeveelheid die achterblijft in het lichaam is zo klein dat de wonderlijke effecten die bij dieren gevonden zijn niet optreden”  Tja daar is inderdaad wat voor te zeggen… de grondstoffen van wijn zijn wezenlijk anders dan bier en de meeste sterke dranken. 

In mij E-Boek 395 dagen wijn bekijken we ea van een ander kant. Is er een substantieel verschil tussen wijndrinkers en bier- sterkedrank -drinkers? 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *