Iedere maand zet een gebruiker van Wijntraining online een bepaalde druif of gebied in de "Spotlight" Deze keer is het de beurt aan Wendy Teunissen, zij neemt de pen over van Harry Kremer. Harry Schreef vorige maand een fantastisch stuk over de Ahr.

De druif Viognier, ik had er enkele jaren geleden nog nooit van gehoord. Totdat ik voor de SWEN 3 cursus toch op zoek moest naar mijn smaakprofiel. Want hoe weet je nu welke druif of druiven er in een wijn zitten? Het staat niet altijd op het etiket. En als je blind wijn proeft moet je toch iets zinnigs kunnen zeggen over de druiven.

En hoe anders smaakt een sauvignon blanc ten opzichte van een chardonnay, pinot blanc of chenin blanc? Zet ze maar eens naast elkaar en waarop baseer je je bevindingen? Het proeven van wijn is zeer lastig en wat maakt het nu zo lastig?

De wijnen die we als cursist te proeven kregen waren vaak blends. Een blend is een combinatie van meerdere druivensoorten. Dat maakt het dus zo moeilijk om wijn te proeven en te achterhalen welke druiven gebruikt zijn en in welke hoeveelheden. De twijfel slaat toe. 

Wil je ook meer weten van de verschillende druiven? Bekijk dan ons online aanbod. Of download de GRATIS video cursus onderaan deze pagina. 

De weg naar de hel.

Voor mij was er één oplossing en dat was op verkenning gaan in de wereld van de monocépages.

De betere wijnhandel kan je daar prima bij helpen. Wijnen die bestaan uit één en dezelfde druif. En daar kwam ik in aanraking met de Viognier. 
De witte druif Viognier komt uit de Rhône. Nu gaat het verhaal dat de Romeinen hem daar gebracht hebben. Het is niet helemaal duidelijk waar de naam vandaan komt. Enerzijds kan het afgeleid zijn van de Romeinse stad Vienne of van Via Gehennae (de weg naar de hel). Dit omdat de Viognier druif bekend staat als een moeilijke druif vanwege de groei eigenschappen of is het omdat de Romeinen overvallen werden in de Rhône op weg naar de Beaujolais?

Waar houd de Viognier van? 

In de jaren 60 waren er nog maar enkele hectare over in de Noordelijke Rhône (Condrieu). Nu wordt de Viognier ook aangeplant in de Zuidelijke Rhône, Languedoc, Chili en in Californië. In de warmere gebieden heeft de druif minder verfijning dan in koelere gebieden. De druif wordt in de koele uren geoogst.

De Viognier houdt van een arme, kalkrijke, granieten bodem met ijzer. Viognier is gevoelig voor meeldauw en kan pas geplukt worden als die volledig gerijpt is. Wordt de druif te vroeg geplukt dan kunnen de aroma’s en smaak niet meer tot hun recht komen.

Jong geleerd oud gedaan

In Condrieu bestaan de steile terrassen uit graniet met een zanderige bovenlaag dit zorgt voor de verfijning van de wijn (Arzelle bodem). In de rest van de wereld is de Viognier geplant op diverse soorten grond wat kan leiden tot verlies van de frisheid in de wijn.

In Condrieu is sprake van een lage opbrengst om de exotische aroma’s te behouden. Tevens komt de Viognier daar van 70 jaar oude wijnstokken. Daarbuiten groeit de Viognier vaak aan 10 jaar oude wijnstokken waardoor de komende jaren betere kwaliteit Viognier wijnen wordt verwacht.

De veelzijdigheid

De vinificatie van de Viognier is gevarieerd. Wijnmakers experimenteren met schilcontact. Een tweede fermentatie blijft vaak uit om de frisheid in de wijn te houden. Het lageren op (nieuw) eiken zorgt voor extra complexiteit en structuur, maar ook voor het verlies van de specifieke aroma’s. Daarom wordt gekozen voor een klein deel van de wijn houtrijping te geven op nieuwe vaten.

Een goede Viognier is goudgeel van kleur en heeft vele soorten aroma’s. Van bloemen tot fruitige aroma’s, zoals perzik, abrikozen, peer en iets citrus. Honing en gember. De Viognier is krachtig, hoog in de alcohol, veel body en laag in de zuren. Een jonge Viognier kan je prima drinken als aperitief. De volle aromatische Viognier past bij gekruide Indiase gerechten, maar ook bij kreeft, krab of mosselen.

Dus mocht je afreizen naar Frankrijk deze zomer dan is een stop in Condrieu het overwegen waard!

Wendy heeft de Praktijktraining Gevorderden niveau SWEN 3 bij ons gevolgd in Arnhem. Wendy geeft de "pen" door aan Saskia Bosman. Volgende maand schrijft zij een inspirerend stuk over de Chianti en Toscane… 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *