Door Harco Dijkstra: “Pinotage, je houdt ervan of je hebt er een hekel aan”

In Europa ontwaken de wijnboer en de wijnstokken langzaam uit hun winterslaap. In Zuid-Afrika daarentegen is het een drukte van jewelste, de (wijn)druivenoogst is begonnen! 6% van de Zuid-Afrikaanse aanplant is Pinotage. Ondanks deze geringe bijdrage heeft de Pinotage een bijzondere status. De druif is namelijk een Zuid-Afrikaanse creatie. Ergens in 1925 bedacht professor Abraham Izak Perold, dat de Pinot Noir en Cinsault (Hermitage genoemd is Zuid-Afrika) een mooie combinatie zou kunnen voortbrengen. Hij kruiste ze en noemde de druif, Pinotage. Zijn doel was een druif te creëren met de kwaliteiten van beide: de hoge opbrengsten en de vorstbestendigheid van de Cinsault en de kleur, geur, smaak en complexiteit van de Pinot Noir. 

Pinotage is een “bastaarddruif”

Niet iedereen is er van overtuigd dat Abraham hierin geslaagd is. Het ruikt en smaakt naar gebakken banaan, aceton en verbrande autobanden, de geleerde die deze druif heeft ontwikkeld moet wel krankzinnig zijn, de Pinotage is een “bastaarddruif”! zijn zo maar wat kritische noten. Steunbetuigingen zijn er ook: een druif met karakter, bakken met rood fruit, rokerig, specerijen! De druif is geen allemansvriend, maar voor de liefhebber niet te versmaden.

Het valt ook niet mee, de druif is veeleisend en vraagt om veel aandacht. Pas dan, kan er met de juiste vinificatie een prachtwijn van gemaakt worden. Het lijkt wel, Pinotage, je bent voor of tegen. Maar je kunt er ook zo tegen aan kijken: ‘je houdt van een bastaard of je gaat voor een zuiver ras. Het lot van de Pinotage ligt in de handen van de wijnmaker. Maar geldt dat niet voor iedere druif?…

Enkele weetjes:

De druif is klein, heeft een dikke schil en heeft een hoger suikergehalte dan bijvoorbeeld een cabernet sauvignon onder dezelfde omstandigheden.

Wanneer je een Pinotage koopt, laat je adviseren. Ga niet in op zogenaamde aanbiedingen. Doe het niet, doe het nooit!

Wanneer Pinotage oudert verandert de smaak richting Pinot Noir.

Pinotage gedijt het best in wijngaarden met gematigde klimatologische   omstandigheden, d.w.z. in gebieden die niet te ver van de Atlantische of Indische oceaankust af liggen.

De Pinotage is  een relatief vroeg rijpende druif en levert grote volumes. Dat een      veelheid aan trossen aan een druivenstok de kwaliteit negatief beïnvloed is bekend, dus moet de Pinotage streng worden gesnoeid.

Meer weten over deze druif

Verwoesting ternauwernood voorkomen

Het verhaal gaat dat Abraham Izak Perold de slechts vier zaadjes die uit de uit de kruising voort kwamen in zijn eigen tuin bij Welgevallen Expirimental Farm plantte. Toen hij in 1928 van baan veranderde, stond zijn huis tijdelijk leeg. De universiteit stuurde een team om de tuin bij te houden en een toevallig voorbij fietsende docent die van de zaailingen afwist, kon nog ternauwernood voorkomen dat ze werden verwoest. De druif werd verder ontwikkeld door andere onderzoekers en in 1941 werd er de eerste wijn van gemaakt.

Wat eten we erbij?

Een lichte, jonge Pinotage doet het, iets gekoeld, goed bij kruidige gerechten zoals Indiase Curry of een grove paté.

Zijn stevige, meer ontwikkelde broer komt het best tot zijn recht bij wat zwaardere gerechten zoals vlees van de ‘braai’, Zuid-Afrikaanse voor barbecue. De rooksmaak verstevigt de combinatie. Ook wild- en lamstoofschotels matchen baie goed!

Wil je meer weten? Harco verzorgd onze basis cursus in Arnhem KLIK hier voor meer informatie.

Ik geef de pen door aan Martijn Kriens

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *