Het gras is nog groener dan je denkt!

Iedere maand zet een gebruiker van Wijntraining online een bepaalde druif of gebied in de "Spotlight" Deze keer is het de beurt aan Berto Vos, hij neemt de pen over van Willem Kriens. Hij schreef vorige maand een mooi stuk over de Mosel. 

Oostenrijk – Het wijnschandaal voorbij.

Als we het over Grüner Veltliner hebben, hebben we het over Oostenrijk. Maar Oostenrijk als wijnland heeft het in het verleden flink verprutst, dat weet bijna iedere wijndrinker. Ik refereer dan aan het wijnschandaal uit 1985, waarbij wijnen kunstmatig werden gezoet met “antivries”. Hetgeen natuurlijk alles te maken had met de kwaliteitskwalificatie naar zoetheidsgehalte. Mede door dit schandaal hebben de Oostenrijkers zich op kwaliteit moeten focussen. Bij de come back van Oostenrijk stond de Grüner Veltliner centraal.

Grüner Veltliner – Crowdpleaser

Grüner Veltliner was een welkom alternatief voor de bekende frisse druivenrassen zoals de Sauvignon Blanc en Riesling. De doorsnee Grüner Veltliner is een echte “crowdpleaser” en dorstlesser. Dit komt door een aantal fundamentele druifeigen eigenschappen: frisheid, kruidigheid en een beetje pit, wat zich in de meeste “jonge” wijnen vertaalt naar groene appel, tuinkruiden en witte peper. De inzetbaarheid van de wijn is groot en door het pittige karakter van de wijn laat deze zich niet zomaar uit het veld slaan in combinatie met gerechten. 

Over de Grüner Veltliner valt veel te vertellen, want de terroirs, vinificatiestijlen en kwaliteiten zijn zeer verschillend. Heel veel wijn wordt er eigenlijk niet van gemaakt, als je je bedenkt dat het slechts 0,3% is van de gehele wereldproductie. Even voor de beeldvorming: Oostenrijk heeft een wijngaardareaal ter grootte van de helft van de Bordeaux, waarvan een derde beplant is met Grüner Veltliner, meer is het niet. Daar komt nog eens bij dat de Oostenrijkers zelf zo’n 75% van al hun wijnen zelf opdrinken! Naast Oostenrijk wordt de druif sporadisch elders aangeplant, enkel beperkt in Tsjechië en Hongarije. Wil je meer leren over deze fantastische druif? Volg dan één van onze Online Cursussen.

Het gras is groener in de Wachau

Vergeet even de “basic” Grüner Veltliner die we allemaal drinken en weet vanaf nu dat het Oostenrijkse gras nog veel groener kan zijn dan je denkt. Daarbij spant Wachau (onder het Kremstal, ten westen van Wenen) de kroon als het gaat om kwaliteit en raffinement. De wijngaarden zijn er opgebouwd in “terrassen” waarbij grote hoogteverschillen zijn binnen een wijngaard. In de regel kun je stellen dat de hoogste kwaliteit zich bevindt op de hoogst gelegen terrassen. Ik heb een van mijn allermooiste wijnontdekkingen gedaan toen ik de 13 jaar oude Grüner Veltliner Smaragd “Honivogl” 1999 van Franz Hirtzberger uit Wachau heb mogen drinken. Ik had mij schrap gezet voor een oxidatieve wijn die al op zijn retour zou zijn, maar niets was minder waar! De wijn bracht bakken met fruit, tientallen laagjes complexiteit en een enorme frisheid die geen spoor kon verraden van de leeftijd, groots! Na deze fles zag ik de potentie van dit fantastische druivenras. Ik moet er wel bij vertellen dat het hier ging om een “Smaragd”. Wat is een Smaragd hoor ik je denken? Het is een kwaliteitsaanduiding waarbij het hoge mostgewicht een verplichte rol speelt, zie het als de “Grand Cru” van de Wachau. De druiven worden later geoogst met een hogere suikerspiegel wat resulteert in meer kracht, terroir-expressie, prachtige zuren en meer alcohol (circa 14-14,5%). Deze type Grüner Veltliners krijgen soms een lichte rijping op oude houten fouders mee om ze nog beter voor te bereiden op een lange fleslagering. Juist die langdurige flesrijping is nodig om de ware magie van dit druivenras naar voren te toveren.

Conclusie

Wees dus niet bang om een Grüner Veltliner op leeftijd aan te schaffen als je er een aantreft, het zal je niet teleurstellen. Let wel: oudere jaargangen zijn zeer schaars en kosten al snel zo’n 50 euro, maar het is de zoektocht en elke cent waard als je het aan mij vraagt. De absolute top-Veltliners van de Wachau worden geproduceerd door slechts een handje vol boeren waarvan Weingut Franz Hirtzberger, Weingut Knoll, Weingut Prager, Weingut F.X. Pichler en Weingut Nikolaihof betrouwbare adressen zijn voor een gegarandeerde topwijn. Ook de Grüner Veltliners uit het midden-segment  hebben er altijd baat bij om een jaartje langer te liggen in de kelder.

Berto heeft de Praktijktraining Gevorderden niveau SWEN 3 bij ons gevolgd in Arnhem. Berto geeft de "pen" door aan Harry Kremner. Volgende maand schrijft hij een inspirerend stuk over de Ahr in Duitsland.  

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *