Iedere maand zet een deelnemer van een van onze trainingen een bepaalde druif of gebied in de "Spotlight" Deze keer is het de beurt aan Willem Kriens, hij neemt de pen over van Martijn Kriens. Hij schreef vorige maand een mooi stuk over AMARONE EN RIPASSO Verdroogd en gerimpeld.

Vorig jaar zijn mijn vader en ik begonnen aan de SWEN 3 cursus bij Wijntraining-Online, tijdens het doorlopen van deze cursus werd ik steeds enthousiaster over wijn. Mijn vader had toen al eens een reis naar de Mosel gemaakt met mijn moeder en het leek ons leuk dit samen over te doen. Zo zijn we een weekend daarop naar Cochem gereden. Vanuit Cochem zijn we in het dal van de Mosel, door verschillende dorpjes gereden om hier wijn te proeven. Hoewel, proeven een understatement is met glazen van 0,2L! 

Wil je meer weten over deze regio? – Leren over Riesling druif 

Beerenauslese


Een restaurant in Cochem verwees ons naar een wijnhuis waar die dag een proeverij zou zijn, Goebel-Schleyer genaamd. Zelf had ik geen idee wat ze nou allemaal bedoelde met Auslese’s en Spätlese’s, het enige wat ik wist was dat de ene duurder was dan de ander. En tijdens deze proeverij werd dat allemaal iets duidelijker en kwam ik erachter dat ik de halbtrocken toch echt lekkerder vond dan de trocken wijnen. Na de proeverij was er de mogelijkheid om andere wijnen uit het assortiment van het genoemde wijnhuis te proberen. Na een aantal glazen te hebben geproefd kwamen we aan bij een Eiswein. Eindelijk een begrip wat ik wel kende en een wijn die zeker ook op mijn lijstje stond van wijnen om te proeven. Bijzonder maar wat er als volgende wijn werd geschonken is mij vele malen meer bijgebleven.  Een echte Beerenauslese, na de eerste slok van deze wijn moest ik dan ook wel even stil zijn. Ik had niet verwacht dat er een witte wijn bestond die zo veel smaak zou kunnen hebben als deze. 

Edele rotting


Tijdens de cursus was het begrip edele rotting langsgekomen en daar was ik erg benieuwd naar. Wat een smaak! Een geur van rozijnen, de goud gele kleur van honing en een smaak van rozijnen gedrenkt in honing in balans gehouden door een smaakvol Riesling zuurtje. Wat had ik net geproefd? Een Valwiger Herrenberg Riesling Beerenauslese 2005.

De Druif

De druif is de Riesling. In 60% van de wijngaarden in de Mosel is Riesling aangeplant. De Riesling druif word gezien als een van de oudste Duitse druivenrassen, voor het eerst genoemd in 1348 in de Elzas. 

De Riesling is een druif die goed tegen kou kan door de hardheid van het hout, de druif is minder gevoelig voor meeldauw en licht gevoelig voor grijze rot. Wel moet men de druif aanplanten op de juiste plek in de wijngaard, alleen op de beste plekken rijpt hij goed. De druif behoudt makkelijk zijn zuren waardoor hij laat geplukt kan worden maar toch een wijn creëert die in balans is. 

De oogst

Hier maken ze dan ook goed gebruik van in de Mosel door meerdere malen door de wijngaard te gaan en druiven te plukken. Bij de eerste keer noemt men dit Kabinet, de tweede keer Spätlase en hierna Auslase. Ook kan het zo zijn dat de druiven bevriezen tijdens deze periode, hiervan kan men dan een Eiswein maken. Als er edele rotting plaats vind gaan ze nogmaals de wijngaard in om de druiven te plukken en hiervan een Beerenauslese te maken. Plukken kan tot in December plaatsvinden.

De Wijn

Een Beerenauslese is een wijn gemaakt van druiven die zijn aangetast door edele rotting, een schimmel die allen in speciale omstandigheden op de druif komt. Het moet vochtig zijn, maar ook weer niet te lang. Als dit gebeurt komt er grijze rot op de druiven die juist schadelijk is. De druiven worden langzaam rozijntjes.

Edele rotting is een schimmel die die de druif doet barsten, het vruchtwater verdwijnt, waardoor de druif zelf geconcentreerder word en hierdoor een diepere smaak aan de wijn geeft. En dit is dan ook precies wat een Beerenauslese zo lekker maakt. Een heerlijke wijn gemaakt van verrotte en beschimmelde druifjes.

Wanneer deze wijn gemaakt wordt van de Riesling druif behoud hij ondanks de rijpheid van de druiven zijn zuren, wat er voor zorgt dat deze perfect in balans is met het zoete karakter van de wijn. 

Wijn-Spijs

Naar mijn mening moet je helemaal niks bij een Beerenauslese eten aangezien de smaak van de wijn op zichzelf al een ervaring is. 

Toch past de wijn erg goed bij pittige kazen zoals bijvoorbeeld een Blue Stilton. Omdat de wijn zelf al erg veel smaak heeft blijft hij in balans met de kaas. Het is een combi die ik met pijn in mijn hart moet toegeven. Hou je niet van een hartig dessert? Geen probleem. Beerenauslese gaat ook goed samen met zoete desserts zoals bijvoorbeeld vanille ijs, of een fruitdessert van verschillende zoete bessen. 

Wil je meer weten over onze onze Online Wijncursus

Willem heeft de Praktijktraining Gevorderden niveau SWEN 3 bij ons gevolgd in Arnhem samen met zijn Vader Martijn. Willem geeft de "pen" door aan Berto Vos. Volgende maand komt de Oostenrijkse druif Gruner Veltliner aan bod.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *