Iedere maand zet een gebruiker van Wijntraining online een bepaalde druif of gebied in de "Spotlight" Deze keer is het de beurt aan Harry Kremer, hij neemt de pen over van Berto Vos. Berto schreef vorige maand een fantastisch stuk over de Oostenrijkse Gruner Veltliner

Eendaags vlieg?


De Ahr is het kleinste wijngebied van Duitsland, ongeveer 560 ha. En dat is echt klein, de Moezel is al ruim 15 keer groter. Maar dat doet niet af aan het romantische en idyllische karakter van het wijngebied. 

De rivier de Ahr kronkelt en slingert door het Ahrdal en komt uit in de Rijn. Liefhebbers voor natuur en wijn kunnen er hun hart ophalen. Vooral “der Rotweinwanderweg” en het “Weinbauerlehrpfad” zijn erg interessant: als je deze uit loopt en je leest alle informatieborden onderweg, dan kun je aansluitend zonder al te veel bijleren het examen van SWEN 2 afleggen!

De Ahr produceert in hoofdzaak rode wijnen: bijna 85% is rood. Ondanks het formaat van het gebied maakt het dat tot het meest bekende rode wijn gebied van Duitsland. En dat is voor het meest noordelijke wijngebied bijzonder. De oorzaak ligt o.a. in de combinatie van traditie, innovatie in techniek en in het plezier van de wijnboeren om te experimenteren. Dit levert wijnen die tot de top van Duitsland worden gerekend. De 1200 jaar oude wijncultuur maakt daarbij nog eens duidelijk dat de Ahr geen eendagsvlieg is. Wil je meer over de Duitse wijngebieden leren? Loop dan ons E-Lerning programma door. 

Waar ligt het en zo?


Dat is eigenlijk wel het leukste van Ahr:  het ligt dichtbij! Ongeveer 230 km van Utrecht, recht onder Bonn en op de hoogte van Luik. Je bent er zo, het ligt eigenlijk “om de hoek”.De Ahr ligt in de luwte van de Eifel, dat een van oorsprong vulkanisch gebied is.  Dit bepaalt niet alleen het karakter van het landschap van de Ahr voor een belangrijk deel, maar ook dat er minder regen valt en dat de zon er meer schijnt. De hellingen op het zuiden zijn vaak super steil (meer dan 65%) en worden goed door die zon opgewarmd. De leisteen en met name een toplaag van löss houdt de warmte goed vast. De opgeslagen warmte wordt daarmee ook ’s nachts geleidelijk aan de wijnstokken afgegeven. De gemiddelde temperatuur komt uit op 9,8 graden Celsius. Dat is te vergelijken met de andere, meer zuidelijke Duitse wijngebieden.

Pokeren om de beste wijnen!

Ja, er is een casino in Bad-Neuenahr, maar daar zitten de wijnboeren in augustus en september in ieder geval niet. Die zitten dan op hun steile hellingen het weer te bestuderen. Wie het laatst oogst pakt nl. de meeste zon mee en krijgt de meeste “Őchsle-Grade”. Dat staat weer garant voor meer suiker en alcohol en een betere wijn. Maar te lang wachten betekent risico nemen: een te stevige vroege najaarsbui kan de oogst compleet vernielen.


"De Arjen Robben onder de druiven"


Zoals gezegd: rood voert de boventoon. Daarbij is de Spätburgunder “der König der Ahr”. De betere kunnen in kwaliteit goed wedijveren met goede Bourgognes en Pinot Noirs uit de nieuwe wereld. Maar de druif die op de tweede plaats komt is de meest bijzondere: de Frühburgunder. Zijn aanplant is echter erg beperkt, en de meeste producenten hebben er een haat liefde verhouding mee. Het is een veel eisende druif. "De Arjen Robben onder de druiven”… zoals een journalist uit München vertelde. Aan rood is er verder nog wat Portugieser en een beetje Dornfelder. Wit heeft 15,6 % van het aandeel (88 ha). 8.2 % daarvan is Riesling, met als tweede Müller-Thurgau (2,8 %) en de Weissburgunder staat op drie (2,5 %).

Tips van Harry: 

 ✓ De Ahr ligt dichtbij pak de auto of de trein en je bent er zo van uit Nederland. 

 ✓ Hou je van natuur? Dan mag je het Ahrdal niet overslaan.

 ✓ Je kunt in het gebied geweldig (leerzaam) wandelen

 ✓ Je kunt er geweldig lekkere Spätburgunders en Frühburgunders drinken (wel een beetje koelen graag!)

 ✓ De meeste wijnen zijn te koop in één winkeltje in Ahrweiler aan de Marktplatz 19 Klik hier

Harry heeft de Praktijktraining Gevorderden niveau SWEN 3 bij ons gevolgd in Arnhem. Harry geeft de "pen" door aan Wendy Teunissen. Volgende maand schrijft zij een inspirerend stuk over de Viognier…een vergeten druif? 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *