Iedere maand zet een gebruiker van Wijntraining online een bepaalde druif of gebied in de "Spotlight" Deze keer is het de beurt aan Saskia Bosman, zij neemt de pen over van Wendy Teunissen. Wendy schreef vorige maand over de Viognier druif.

Wie Toscane zegt, moet onmiddellijk denken aan de bekende historische steden zoals Florence, Pisa en Siënna in Toscane. Het gebied kent een rijke historie op vele fronten, maar bij historie moet er niet alleen gedacht worden aan architectuur, adellijke families, enzovoort, maar ook aan wijn! Zo kan Italië gerekend worden tot één van de oudste en toonaangevende wijnbouwlanden in de wereld.

De Chianti

Eén van de bekendste wijnstreken uit de Toscane is de Chianti. De basis voor de Chianti zoals we die vandaag de dag kennen, is gelegd in de tweede helft van de 19e eeuw door Bettino Ricasoli, een telg uit een beroemde adellijke familie. Decennia van onderzoek, die hij deed, om een wijn te creëren die het op kon nemen tegen de internationaal fameuze Franse wijnen heeft uiteindelijk geleid tot de Chianti zoals wij die vandaag de dag kennen. 

Bekendheid, een dubieuze reputatie?

De bekendheid van de Chianti is niet altijd in positieve zin geweest. In de jaren ’60 en ’70 vonden er ontwikkelingen plaats die niet noodzakelijk ten goede kwamen van de kwaliteit van de wijn. Door de komst van Italiaanse wetgeving om kwaliteit- en een geografisch gebied te duiden, kwamen er regels die een nadelige invloed hadden op de wijn. Hierdoor ging de kwaliteit ten koste van kwantiteit. In plaats van dat de Chianti een nog betere kwaliteit verkreeg, werd het samen met de fameuze ‘strooien mand’ een recept voor een wijn met een slechte kwaliteit. Een wijn die maar beter vermeden kon worden. De laatste twee decennia is er hard gewerkt, mede door aangepaste regel- en wetgeving, om de Chianti weer op de kaart te zetten als een kwalitatief goede wijn. 

Verscheidenheid versus eenheid

De Chianti omvat een groot gebied dat verschilt in ligging, terroir en klimaat. Allemaal factoren die invloed hebben op de wijn zelf. Hierdoor ontstaan wijnen die onderling sterk kunnen verschillen, maar toch uit eenzelfde streek komen. Om die reden is de Chianti opgedeeld in acht gebieden (Chianti Classico, Chianti Montalbano, Chianti Colli Fiorentini, Chianti Montespertoli, Chianti Rufina, Colli Senesi, Chianti Colli Pisane, Colli Aretini). De vraag rijst dan ook wat deze acht gebieden met elkaar verbind, los van dat ze bij elkaar in de buurt liggen. Daarvoor moet gekeken worden naar de basis. Deze basis van Chianti wordt gevormd door de druif: de Sangiovese. De Italiaanse wetgeving heeft bepaald dat een Chianti wijn voor minimaal 80% uit de Sangiovese druif moet bestaan. Dat de Sangiovese kenmerkend is voor de Chianti, maakt het dat van de meeste Chianti’s gezegd kan worden dat er sprake is van intense aroma’s van fruit en bloemen. Toch hebben deze wijnen vaak aardig wat tannines. Desondanks zijn de meeste Chianti’s toegankelijk door de zachte afdronk.

Chianti, een ontdekkingsreis

Juist doordat er onderlinge verschillen zijn tussen de wijnen uit de Chianti, valt er veel te ontdekken en proeven. Een rit door de Chianti zal zeker aan dat verbeeldingsvermogen bijdragen en is een absolute aanrader. Rijdend tussen de glooiende heuvels, daarbij de bekendste wijnhuizen tot aan lokale wijnboeren passerend. Rij deze niet zomaar voorbij, maar maak af en toe een stop!  Een van de ‘must sees’ is dan ook Castello di Brolio, waar baron Ricasoli werkte aan ‘zijn’ Chianti. Neem bij deze stop de tijd om de wijngaarden bezichtigen en af te sluiten met een ‘kleine’ proeverij. 

Na het bezoeken van de Chianti wijstreek (en het proeven van verschillende prachtige Chianti’s!) kan ik alleen maar concluderen dat het prachtige wijnen zijn, die absoluut bekendheid op een positieve manier verdienen!

Saskia heeft de Praktijktraining Gevorderden WTOL 3 | SWEN 3 bij ons gevolgd. Saskia geeft de "pen" door aan Joost Heres. Volgende maand schrijft hij een inspirerend stuk over de Madeira! 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *