Iedere maand zet een gebruiker van Wijntraining online een bepaalde druif of gebied in de "Spotlight" Deze keer is het de beurt aan Alice de Boer, Zij neemt de pen over van Joost Heres. Hij schreef afgelopen maand een inspirerend stuk over Madeira

Helemaal in het noorden van de bourgogne streek ligt het bekende dorpje Chablis. Voornamelijk bekend om zijn witte wijnen. Zijn enorme populariteit is ook wel te danken dat deze Franse naam ook voor de Amerikanen heel goed uit te spreken is.  Al jaren  een favoriete wijn bij mij, wat mij ertoe bewogen heeft om er eens heen te rijden. Dit is prima te doen vanuit Nederland. Zeker als je nog een tussenstop maakt in de champagne streek.

De omgeving

Zodra je van de snelweg afgaat en het laatste stuk van het traject naar Chablis rijdt, valt het heuvelachtig landschap direct op. De vele valleien waar je doorheen rijdt is een prima omgeving voor de chardonnay druif. Hectares vol zijn hier te bewonderen. 

De grond bestaat veel uit kalk. Kleinere gebieden bestaan uit kimmeridgeklei waar de Primier Crus en Grand Crus vandaan komen. Het klimaat is hier nat, guur en koud. Ik was er in het voorjaar. Een deel van de valleien konden het vele regenwater niet verwerken, waardoor de onderste planten in het water stonden. Bekend zijn ook de verwarmings hulpmiddelen die men hier gebruikt om de nachtvorst te bestrijden.

Langs het klimmeridgeklei  gebied kwamen we het dorpje binnen. De tijd heeft hier stilgestaan. De sfeer is adembenemend. Oud sjiek komt in mijn hoofd op, maar dat is nog een te stadse benaming voor dit dorpje. Zo buiten het seizoen, als een van de zeer weinige niet Chablis bewoner valt de authenticiteit direct op. 

Chardonnay druif

Chablis wordt gemaakt van de Chardonnay druif.  Daarnaast is de minder bekende Irancy gemaakt van de pinot noir. Deze draagt niet de Appellation Chablis, maar absoluut de moeite waard om te proeven. In de grotere wijnhuizen en coöperaties zoals William de Fevre, La Roche en La Chablisienne kan je de hele reeks naast elkaar proeven.  Beginnend met de petit Chablis, Chablis naar de Chablis 1e Cru en de Grand Cru. De Grand Cru van Chateau Grenouilles  is het parade paardje van de coöperatie La Chablisienne. Bij een bezoek absoluut de moeite waard om deze te proeven. 

Net ten noorden van het dorpje liggen de 7 Grand Cru climats:

1. Blanchot


2. Vaudésir


3. Les Clos


4. Grenouilles


5. Valmur


6. Preuses


7. Bougros

In het gebied van deze climats zijn leuke wandelroutes. Bij de grotere wijnhuizen is het interessant om de Chablis Grand Cru’s naast elkaar te proeven. Hoe bijzonder dat er zulke verschillen zitten tussen Chablis. 

Persoonlijk heb ik erg genoten van een proeverij van kleine wijnhuizen, die geen eigen verkooppunt in het dorp hebben. Midden in het centrum is een wijnhandel, die deze wijnen heeft. Heel verrassende Chablis van alle kwalificaties zijn te proeven en te koop. Grappig is dat van de Grand Cru’s je maar 1 fles per gezelschap mag kopen, dit ivm de kleine voorraad. In elk eet en drinkgelegenheid heeft een mooie wijnkaart met vele Chablis. Zo buiten het seizoen zit je gezellig tussen de lokale bevolking, waarvan alles erop wijst dat iedereen leeft van de wijnbouw. Voor herhaling vatbaar! Meer leren over de Chablis en andere wijngebieden? 

Wat eet je bij een Chablis?

Deze droge witte wijn vaak vol mineralen wordt ook wel oesterwater genoemd. En niet onterecht. Dit past fantastisch. Het opvallende is dat ik geen oester in het dorpje heb kunnen vinden. Maar ik ben natuurlijk niet overal geweest.

Natuurlijk sterk afhankelijk of je een jonge Petit Chablis hebt, of een veel oudere houtgelegen Chablis Grand Cru drinkt kan je prima vis, schaaldieren en licht vlees erbij eten. In het dorpje zijn verschillende eetgelegenheden. Van heel simpel tot uitgebreid bij Hostellerie des Clos. 

Met de nodige dozen wijn in de achterbak rijden we weer naar huis en rijden weer terug naar het heden. Thuis komt toch bij iedere keer als we een glas goed Chablis drinken de verhalen weer boven. Wat was er zo bijzonder? De totale beleving. Het oude dorpje, de rust, de vriendelijke mensen, de muffe geur van de kelders, de mooie smaak van de vele Chablis die we geproefd hebben in combinatie met het heerlijke eten.

Binnenkort weer een weekendje….

Alice heeft de Praktijktraining Gevorderden WTOL 3 | SWEN 3 bij Arno Kerkvliet in Almere gevolgd. Alice geeft de "pen" door aan, Patrick Rikken. Volgende maand schrijft hij een inspirerend stuk over de Malbec!