Vlak onder bedevaartsoord Santiago de Compostella, in het groene noord westen van Spanje ligt de wijnstreek Rías Baixas. De D.O (Spaanse kwaliteitswijn) bestaat nog geen 30 jaar. (1988) Hoewel er binnen de DO ook rode wijnen van onder andere de druif mencia wordt gemaakt, is het gebied vooral bekend om zijn fantastische witte wijnen van de druif albariño. 

Rond om deze druif doet zich ook een leuke legende voor; de albariño druif zou afstammen van de riesling druif uit Duitsland. Duitse pelgrims zouden de riesling hebben meegenomen naar Santiago de Compostella… de naam van de druif symboliseert nog steeds dit verhaal: alba-riño betekent namelijk “wit van de Rijn” Echter onderzoekers menen dat het DNA niet hetzelfde is.

De druif heeft ook een bijzondere groei methode.‘Emparrados’ dit is een soort pergola, die de druiven beschermt tegen de vochtige grond. Zo hebben schimmels en ziekten veel minder kans. Ook beschermt het dichte bladerdak de druiven tegen de felle zon. 

Albariño is één van de beste druivenrassen van de wereld en geeft wijnen met een kruidige en bloemige geur. Een smaak van perzik, abrikoos en tropisch fruit. een lichte tot medium volle wijn met frisse zuren, grapefruit en veel fris en tropisch fruit. Een wijn die bij voorkeur jong gedronken dient te worden, maar kan ook mooi ouderen. 

Wijn van de albariño druif past goed bij schaal en schelp dieren, sushi, frisse salade. 

Wil je meer weten over deze druif? Wil je je eigen smaak ontdekken? Download dan de GRATIS video cursus. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *