Uit een grootschalig consumenten onderzoek blijkt dat slechts 2,8% van de ondervraagden, de kwaliteit van huiswijn in de Nederlandse horeca ‘goed’ te vinden. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de gast goed glaswerk, duidelijkheid over de wijn, getraind personeel en uiteraard een goede prijs-kwaliteit verhouding erg op prijs stelt.

Steeds meer wijnen per glas

Ik weet het… natuurlijk zijn deze onderzoeksresultaten arbitrair… Het onderzoek is in opdracht van Pays d’Oc IGP, uitgevoerd, maar zegt toch wel iets! In mijn Horeca trainingen kom ik vaak in aanraking met ondernemers van grote en kleine bedrijven. Ik moet eerlijk zeggen… dat mijn bevindingen juist zeer positief zijn ten aanzien van de geschonken huiswijn. Wat mij juist opvalt, is dat er steeds meer wijnen per glas geschonken wordt en dat er juist meer behoefte is aan getraind personeel om een fijn advies te geven. 

Horeca training

In onze Horecatrainingen wordt er oa uitgebreid ingegaan op de kwaliteitsbepalende factoren van wijn (onder andere klimaat, bodem, vinificatie en druif). Daarnaast komen verschillende combinaties van wijnen en gerechten aan bod. Tevens kun je na afloop van deze dag gebruikmaken van een uniek Wijn E- learning programma ‘Wijntraining-Online’. Dit E-Learning programma navigeert de deelnemer op een spelende wijze door de lesstof van het officiële examen Wijncertificaat (SWEN2). Meer weten over onze Horeca trainingen? 

Onderstaand de onderzoeksresultaten:

De kwaliteit van huiswijn in de Nederlandse horeca vind ik…

Gemiddeld 73,6%

Slecht 23,6%

Goed 2,8%

Ik kies in eetcafés of middenklasse restaurants meestal voor de huiswijn

Ja 62,5%

Nee 37,5%

Ik stel het op prijs als er 2 soorten witte en 2 soorten rode wijn wordt aangeboden

Ja 94,4%

Nee 5,6%

Ik ben bereid meer (€0,50) te betalen voor een mooi glas met voldoende wijn

Ja 93,1%

Nee 6,9%

Ik wil graag weten wat voor een wijn ik geserveerd krijg

Ja 90,3%

Nee 9,7%

De belangrijkste kenmerken van een wijn, die ik graag wil weten, zijn..

Druif 87,5%

Land 70,8%

Streek 51,4%

Verkoopprijs 38,9%

Jaar 19,4%

Producent 9,7%

Duurzaamheid 5,6%

Inkoopprijs 5,6%

Overige 12,5%

Ik stel het op prijs als de fles in het zicht is en ter plekke wordt ingeschonken

Ja 90,3%

Nee 9,7%

Het is voor mij een toegevoegde waarde wanneer er een mousserende wijn per glas te krijgen is

Ja 65,3%

Nee 34,7%

Mijn favoriete druivenras voor een huiswijn is…

Sauvignon Blanc (wit) 59,7%

Chardonnay (wit) 29,2%

Pinot Gris /Grigio (wit) 38,9%

Merlot (rose/rood) 38,9%

Cabernet Sauvignon (rood) 33,3%

Pinot Noir (rood) 23,6%

Syrah (rose/rood) 19,4%

Viognier (wit) 18,1%

Pinot Blanc (wit) 11,1%

Overige 5,6%

Ik vind duurzaamheid of biologisch echt van toegevoegde waarde

Nee 66,7%

Ja 33,3%

Wil je meer leren over wijn? Leren geheel in je eigen tijd? Met ons officieel gecertificeerde Online trainingsprogramma help ik je graag verder. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *