Inmiddels woon ik alweer een tijdje in Spanje, om precies te zijn Mallorca en in dit mediterrane klimaat wordt er nogal wat wijn gedronken… een halve liter bij de lunch is hier zeer gebruikelijk. Hier in Mallorca en vele andere landen aan de middellandse zee, leven de mensen op een iets ander tempo dan wat wij gewend zijn in Nederland. Zoals in het eerder genoemde onderzoek in mijn E-Boek van National Geographic over de geheimen van een lang leven, is de gemiddelde levensduur van mensen in een mediterraan klimaat hoger dan in andere gebieden. 

Mediterrane levensstijl

Onderzoekers over wijn, alcohol in het algemeen, tippen het onderwerp maar héél eventjes aan, maar ik wil hier wel dieper op ingaan. 

Een mediterraan dieet met een lekker flesje wijn mag dan goed zijn voor je algemene gezondheid, maar dat heeft niet alleen met de wijn en het eten te maken. Dit heeft heel duidelijk ook te maken met een bepaalde levensstijl. 

Het eten is een sociale bezigheid

Ik ben nu een tijd uit Nederland en merk dat in ons mooie kikkerlandje we de hele dag door van alles moeten… en leven we nagenoeg continue onder hoogspanning, alle werkzaamheden worden in een razend tempo gedaan. Hier ligt dat duidelijk anders. Je neemt ruim de tijd om te lunchen. Het is vaak ook de hoofdmaaltijd en een fles wijn ontbreekt dan niet natuurlijk… water trouwens ook niet…vervolgens neem je ruim de tijd voor een siësta. Het eten is een sociale bezigheid, een moment van rust, een moment van samen zijn. 

Dit resulteert direct in een véél lager stressniveau. 


Het is juist die stress die voor veel gezondheidsproblemen kan zorgen. Eten met een bord op schoot, flesje bier of glas wijn naast je, zappend langs divers TV kanalen of op je iPad te facebooken, twitteren, het web langs struinen en mails te lezen is niet bevorderlijk voor de spijsvertering. Ik wil hiermee niet zeggen dat we allemaal maar het roer moeten omgooien en verhuizen. Met rustig eten, matig alcohol gebruik, voldoende rust, en minder stress heb je al heel veel gewonnen! 

Hierover vertel ik meer in mijn GRATIS  E-Boek en neem ik je ook mee in een reis reis langs de verschillende vitale lichaamsfuncties. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *