Medewerkers van Duitse wijnbedrijven worstelen zich op dit moment tussen de besneeuwde ranken door voor het plukken van de druiven voor de traditionele “Eiswein” (IceWine) een zoete en prijzige dessertwijn. Een Riesling Eiswein wordt alleen in top wijnjaren geproduceerd en kun je minimaal 30 jaar bewaren. 2016 is z’n topjaar… de oogst is in volle gang. 

Plukken in de kou

Om Eiswein te maken blijven de druiven lange tijd aan de wijnranken hangen en worden pas in de winterperiode geplukt, wanneer ze bevroren zijn. De temperatuur mag dan niet hoger zijn dan -7 °C. Het grote risico bij Eiswein is dat de nachtvorst niet vroeg genoeg optreedt, zo kunnen de druiven namelijk beschimmelen en kan er niet geoogst worden om er Eiswein van te maken. Dat is de reden waarom Eiswein z’n uniek product is. De prijs is evenredig aan de risico’s die de wijnboer draagt om deze wijn te maken.

Het persen van druiven

De bevroren druiven bevatten veel suiker, smaak- en geurstoffen. Door tijdens de persing het bevroren water te scheiden van de most (druiven pulp) ontstaat er een zeer geconcentreerde maar ook zoete wijn. Door het hoge suikergehalte is de gisting moeilijk opgang te brengen en duurt dan ook langer. Het suikergehalte moet minimaal 150° Oechsle zijn voor een Duitse Eiswein, maar het komt wel eens voor dat dit is ca 250° Oechsle is. Het persen van druiven verdient altijd bijzondere aandacht. Bij Eiswein geldt dat nog eens extra. Omdat de opbrengst uit de druiven volgens deze methode erg klein zal zijn, is men geneigd harder te persen voor meer opbrengst. Het risico is dat schillen en pitten hun bitterheid aan de wijn gaan afstaan.

Het vloeibare goud is de bekroning van elk menu. 

Goud in het glas, uitbundig geurend naar tropisch fruit, abrikozen, honing en grapefruit. De smaak is rijk en breed met peer, mango, abrikoos, honing en meloen. De fijne delicate zuren zijn perfect in balans met de elegante en edele zoetheid van de laat geoogste Riesling-druiven. Een weldaad bij zoete desserts en fruit, maar ook nippend en ruikend zonder iets één groot feest.

Wil je meer weten over de bereiding van wijn of meer kennis opdoen over de verschillende wijngebieden. Wij hebben verschillende Online Wijncursussen samengesteld op verschillende niveaus. 

Wil je liever een praktijktraining volgen? Wij verzorgen eveneens praktijktrainingen door het gehele land. 

Zie ook het filmpje over Eiswein op WTOL Academy NL