Hoe zijn de wijnen van Jaap en wie is die Jaap dan wel vraag je je af? 15 jaar geleden hebben Jaap en Renée, de stap gezet om hun droom te verwezenlijken. Ze zijn naar Portugal vertrokken en vonden een huis met eigen wijngaard en gingen eigen wijnen maken. Na de eerste kleine wijngaard kwam er een wat grotere. Nog steeds niet groot, 4 hectare maar méér dan genoeg om mee van start te gaan. De bedoeling was druiven te verbouwen voor de verkoop en dan 1000 kg voor eigen gebruik te houden. 

In 2011 kregen ze de eerste “grote” oogst: 6000kg aan druiven, “geweldig wat een oogst” Maar wat een teleurstelling, want het bleek al gauw dat ze de druiven niet aan de straatstenen kwijt konden. “We kregen 15 cent de kilo voor het plukken en afleveren aan de Spaanse grens”  Zoveel werk, een jaar lang en voor wat? 

Het roer moet om.

Jaap en Renée besloten zelf wijn voor de verkoop te gaan produceren. In den vreemde, de taal nog niet echt machtig, gaan ze opnieuw het wiel uitvinden. Uiteindelijk is dat goed uitgepakt.

In 2012 zijn de eerste eigen wijnen gecertificeerd en daarmee kregen ze wat meer contact met andere wijnmakers en ook meer informatie en inzicht over wijn maken.

Het idee om op traditionele wijze druiven te verbouwen en wijn te maken bleek door de andere wijnmakers met enthousiasme te worden ontvangen, maar toch bleven zij aan de andere kant een vreemde eend in de bijt, Dat heb je zo met ”die rare buitenlanders met hun gekke ideeën! ”

Ook je eigen wijnen maken? Begin dan eerste met een wijncursus

Logisch Biologisch !

De wijngaard ligt in Silves op prachtige rode klei vol mineralen en een gedeelte van de wijngaard ligt op leisteen. Grondanalyses bevestigden wat zij al dachten, deze grond is perfect voor een wijngaard. Jaap en Renée wilden van het begin af aan biologische wijnen maken, omdat de keukens (laboratoria) van andere wijnmakers, dingen lieten zien die zij niet in hun wijn wilden hebben. Zij vinden dat een goede wijn jaarlijks anders mag smaken. Dat kan ook niet anders want ze hebben te maken met allerlei invloeden van de natuur, zoals warme seizoenen, natte seizoenen en soms een ziekte in je wijngaard. Dan een vroege bloei, late bloei, allemaal van invloed op de smaak. Dus zullen de wijnen van 2012 niet precies hetzelfde smaken als die van 2014. Wel zijn het allemaal eerlijke producten. In de wijngaard (die biologisch gecertificeerd is) worden er alleen natuurlijke producten gebruikt om ziekten te bestrijden. 

“ Onze wijn is geheel vrij van toevoegingen die de smaak kunnen veranderen” verteld Renée

Balans

De druivenpluk is altijd afhankelijk van de balans die ze er in vinden. De dagelijkse rondes door de wijngaard, tegen de tijd dat de druiven rijp zijn, het meten, het analyseren tot de balans tussen zuur, suiker en tannine optimaal is. Daarna wordt er per druivensoort geplukt.

“We hebben 7 soorten rode druiven, voor de witte wijn hebben we een chardonnay druif die we niet op eikenhout laten rijpen omdat het zonder eikenhout een prachtige fruitige wijn is”.

Volle smaken

De rode druiven zijn: merlot, cabernet sauvignon, trincadeira, aragonez, touriga nacional, syrah en sinds kort een tinto cao.

Per oogstjaar besluiten ze of blends gemaakt worden of niet. Er zijn dus ook wijnen die als single de fles in gaan, bijv. een merlot of syrah of een touriga nacional.

“Bij ons is de enige toegevoegde smaak die van de eikenhouten vaten waarin de rode wijn opgeslagen wordt. Alle onze wijnen zijn vol van kleur en smaak. Geen slobber wijnen dus.

Ook onze rosé is vol van smaak, geperst van alleen syrah druiven”. 

Kennismaking Nederland of Portugal?

Wil je kennis te maken met deze wijnen, dat kan! 

Dinsdag 7 april staan zij in Den Haag voor een proeverij in de avond. Komt de avond niet uit dan doen wij op verzoek ook overdag een proeverij. Laat wat van je horen en mail naar jaap@quinta-rosa.nl en meld je aan voor de wijnproeverij.

Ben je in Portugal mail ons dan. Salut Jaap & Renée