Volgens het Voeding centrum (Richtlijnen Goede Voeding) kan matig alcoholgebruik het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Matig alcoholgebruik is maximaal 1 glas alcohol per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen. Meer dan 1 glas per dag levert bij vrouwen al gezondheidsrisico´s op, zoals een verhoogd risico op borstkanker, bij mannen nemen ziekterisico’s toe bij meer dan 2 glazen per dag. 

Wanneer je geen alcohol drinkt is het niet verstandig om vanwege de gezondheidseffecten wel alcohol te gaan drinken. Een gezonde leefstijl kan namelijk ook heel goed zonder alcohol en bovendien zijn er ook risico’s aan alcoholgebruik. Aldus het Voeding centrum. 

Hoe zit het dan met Allergenen en wijn?

De nieuwe Europese Verordening over allergenen is per 13 december 2014 in werking getreden. De nieuwe wet moet de voedselveiligheid voor mensen met een allergie of intolerantie vergroten. Dit betekent dat alle allergene stoffen vermeld moeten worden wanneer deze zijn gebruikt bij de voorbereiding van voedingsmiddelen in het horecabedrijf, ongeacht in welke vorm. Dit geldt dus ook voor het schenken van een glas wijn… Het televisieprogramma ‘De Keuringsdienst van Waarde’ besteedde recentelijk aandacht aan het ontbreken van de ingrediënten vermelding op flessen wijn. Dit terwijl er aan de meeste wijnen stoffen worden toegevoegd. 

Welke Allergenen kunnen voorkomen in wijn? 

Veertien allergenen die in wijn aanwezig kunne zijn. Het gaat daarbij om de volgende veertien allergenen: 

1.      gluten bevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver); 

2.      ei; 

3.      vis; 

4.      pinda; 

5.      noten; 

6.      soja; 

7.      melk (inclusief lactose); 

8.      schaaldieren; 

9.      weekdieren; 

10.    selderij; 

11.    mosterd; 

12.    sesamzaad; 

13.    sulfiet; 

14.    lupine.

Hoofdpijn na het drinken van een glas wijn?

23% van alle wijndrinkers heeft last van wijn, meestal hoofdpijn of slapeloosheid. Een van bovengenoemde allergenen kan de oorzaak zijn. Vaak is sulfiet de oorzaak. Sulfiet zit in alle wijn. Zelfs als op de fles staat: “Geen toegevoegde sulfiet”. Sulfiet is een is een stof die allergische reacties kan opwekken. Lees hier dè oplossing voor dit probleem

Past wijn in een gezonde levensstijl? 

Het is niet enkel voor mij een belangrijke vraag, maar ook komt de vraag regelmatig aan bod tijdens mijn trainingen, workshops en presentaties. In dit E-Boek leuke weetjes en inzichten op de meest gestelde vragen.

Maakt wijn dik?

Verlengt wijn de levensduur? 

Heeft biologische wijn sulfieten?  

en veel meer…

Download nu het eerste hoofdstuk GRATIS