Ruud Weterings: De beste wijncursus voor jou SWEN of WSET? Laten we deze eens naast elkaar leggen. Vooropgesteld; Steeds meer mensen genieten van wijn en willen er ook steeds meer van weten. Dat wijn populair is onder zowel jongeren als ouderen zien we niet alleen terug in de stijgende consumptie, maar ook in de groeiende vraag naar wijntraining. Tegenwoordig kun je bij nagenoeg elke wijnspeciaalzaak een wijncursus volgen. Vele cursussen zijn buitengewoon gezellig en leerzaam. Helaas sluiten niet alle wijnopleidingen aan op de actualiteiten en worden certificaten afgegeven die geen enkele waarde hebben. Het is dus van belang te weten wat de waarde van het uitgegeven certificaat is. Klik hier voor een overzicht van onze cursussen.

In Nederland zijn er twee organisaties die de eisen van het Wijncertificaat duidelijk hebben vastgelegd: Stichting Wijn Examens Nederland (SWEN) en het Britse WSET Wine & Spirits Éducation Trust.

Stichting WijnExamens Nederland (SWEN) SWEN is een onafhankelijke stichting die examens toets van scholen, instituten, organisaties en ondernemingen. De verschillende niveau zijn vast gesteld en worden per niveau professioneel en objectief getoetst aan de hand van multiple-choice vragen en het blind proeven van wijnen. De niveaus zijn per 1 januari 2015 gewijzigd en sluiten nu meer aan bij de internationaal bekende WSET normen. Veelal heerste hier verwarring over. Een overzicht van de niveaus vind je hier.

De normen van SWEN zijn:

SWEN 1: voor iedereen die meer wil weten van dit onderwerp.

SWEN 2: voor half gevorderden om een juiste keuze in wijn te maken

SWEN 3: voor professionals, liefhebbers met een grote passie voor wijn.

SWEN 4: Vinoloog Opleiding tot wijnspecialist 

SWEN 5: Opleiding tot Magister Vini, de Nederlandse variant van het Britse ” Master of wine” .Geslaagde mogen de officiële titel MV achter hun naam plaatsen.

Klik hier voor een overzicht van onze cursussen 

Wine & Spirits Éducation Trust. (WSET)

Het Britse WSET is de grootste verstrekker van wijncursussen wereldwijd. WSET pretendeert een internationale uitstraling te hebben, maar in jammerlijk is de opleiding nog erg “British. Evenals SWEN werkt WSET met verschillende niveaus;

WSET 1: Basis kennis van wijn voor iedereen die meer wil weten van dit onderwerp.

WSET 2: Voor professionals en liefhebbers met een grote passie voor wijn.

WSET 3: Opleiding tot wijnspecialist, boek en examen zijn in het Engels.

WSET 4: Diploma course, Dit is de vereiste vooropleiding voor de hoogste internationale titel in wijn, Master of Wine.

Er is geen wederzijdse erkenning?

Hier kunnen we dus kort over zijn, Beide instituten hebben duidelijke afwijkende richtlijnen, van een synergie is het nog niet gekomen. Het Diploma behaald volgens de SWEN normen is dus alleen erkend in Nederland. Er wordt wel geprobeerd overstappen mogelijk te maken (eveneens voor ander landen, die eigen normeringen hanteren).

De klassieke en traditionele benadering en de verplichte Engelse taal (vanaf niveau 3) vormen voor cursisten vaak een barrière om WSET opleiding te volgen.

Het is dus wachten dat er een eenduidige richtlijn geformuleerd wordt voor alle nationale en internationale opleiding en examen niveaus.

Online leren over wijn vergelijk ons aanbod.