Door Vincent Bakker: Heeft u ook chardonnay wordt er naast mij aan een tafel gevraagd?

Dehuh… Het is haast een cliché vraag geworden. Schenk direct een Chablis of een Meursault zou ik zeggen… of een geweldige andere Bourgogne. Wat vaak wordt bedoeld is een Chardonnay die vaak vol en rijp is, met een hoog smaakgehalte en waarbij houtrijping  regelmatig niet mag ontbreken.

De druif chardonnay heeft vele gezichten. Zo maakt hij onderdeel uit van vele Champagnes (o.a. blanc de blanc) en is hij mede verantwoordelijk voor het succes van Chablis. Een fris strak droge witte wijn uit het noorden van Frankrijk

En betreft de vraag  naar Chardonnay; kan het komen door de stijl van witte Bourgogne of juist door de hype die we een aantal jaren geleden hadden met houtrijping uit de zogenaamde nieuwe wereld. Denk aan California of natuurlijk Australië.

Hoe dan ook de verschillende smaakstijlen vragen om een duidelijkere vraagstelling. Met alleen chardonnay kom je er vaak eigenlijk niet. Zo zijn er tal van factoren die de smaak van chardonnay beïnvloeden. 

Denk bijvoorbeeld aan de ligging en de bodem (kalk in de chablis) of de temperatuur verschillen in dag en nacht. Bijvoorbeeld in California waar verschillende wijngaarden mede hiervoor iets hoger op de berg liggen. 


Dan is er nog de opbrengst per hectare, Bourgogne is hiervoor misschien wel het beste voorbeeld van. 
Wat te denken van de technieken die in de kelder gebruikt worden. Denk aan het gebruik van dan wel nieuw dan wel gebruikt hout, de grote van de vaten en de branding van het hout. De zogenaamde toasting


Heeft de wijn een malolactische gisting gehad, hoe lang is de rijping, wat is de temperatuur van de gisting. En wanneer zijn de druiven eigenlijk geplukt. 

Denk aan de rijpheid van de druif of bijvoorbeeld vooral in de warmere gebieden het oogsten in de nacht. 

Wat is de leeftijd van de stokken. En wordt de wijn gefilterd?  Zo kunnen we er zeker nog meer bedenken. De ene Chardonnay is de ander niet. 

Wil je meer weten over wijn, misschien ben je wel nieuwsgierig geworden Klik dan hier voor meer informatie

Of Download onze GRATIS Video workshop Klik dan hier voor meer informatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *