Door Vincent Bakker: Jong, dynamisch met een geschiedenis. Macià Batle is één van de grootste producenten van Mallorca. Met bijna 1 miljoen flessen per jaar. Zoals ze zelf zeggen gespecialiseerd in witte wijn. Terwijl 60% van de productie rood is. Ruim 40% komt van eigen wijngaarden de rest kopen ze in van wijnboeren verspreid over het eiland. 

En paar jaar geleden ben ik er al een keer langs gereden. Dit keer was het zeker geen optie. Als je er aan komt wordt je gevangen door dit bedrijf. Prominent aanwezig vanaf de weg. Uitnodigend als je eenmaal de poort door loopt.

De jonge enthousiaste gids verteld je hoe het er aan toegaat. Het verschil tussen de diverse lijnen die ze voeren en die al internationaal bekend zijn. Vooral in Engeland, Zwitserland Duitsland en Denemarken.

Jonge frisse witte wijnen tot witte wijn met houtrijping (zoals die in mijn glas op dit moment) mooie geïntegreerde vanille toetsen van de Franse eiken vaten die ze hier hoofdzakelijk gebruiken. 

De rosé of rosado zoals ze het hier noemen kenmerkt zich door plezierig rood fruit, met voldoende body om te passen bij de geserveerde tapas, en voldoende fraicheur om hem zo te drinken.

Ook de rode wijnen proeven we in twee gradaties. De jonge rode wijnen (de Spaanse joven) gemaakt volgens de methode carbonique of zoals onze vrouwelijke gids leuk vertaalde de methode beaujolais. Onder andere een fruitige toegankelijk rode wijn van de mantonegro (inheemse druif van Mallorca ) en een iets vollere en rijpere stijl in hun zogenaamde huislijn.

De druiven van oudere wijnstokken worden gebruikt voor de private selection. Ze zijn afgestapt van de regels dus mogen hiervoor geen Crianza of Reserva meer voor gebruiken. Deze kenmerken zich door een wat rijpere stijl met duidelijk wat ouderdom trekjes.

Al met al zijn het wijnen die zeer de moeite waard zijn om te ontdekken. Een Bodega die zeker de moeite loont om te bezoeken.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de wijnen van Mallorca e Spanje in het algemeen? Kom dan 13 juni 2017 naar de Spaanse avond in Houten.

Wil je meer weten over wijn, misschien ben je wel nieuwsgierig geworden Klik dan hier voor meer informatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *