Door Edwin van Vliet: Kinderen naar School, oppas ingelicht. Alle seinen staan op groen….. Valencia we komen er aan. Ofwel Vicente Gandia we komen er aan. Op Schiphol spot ik al snel twee reisgenoten, die ik ken van de SWEN3 opleiding in Arnhem. Zonder vertraging zitten we al snel in het vliegtuig.

Bij aankomst in de bodega en een indrukwekkende rondleiding, ontvangen we een glas cava en wordt ons het het lokale gebruik van proosten uitgelegd… Arriba! (het glas omhoog), Abajo! (het glas naar beneden), Al centro! (het glas naar voren), Pa’dentro! (het glas opdrinken). Een kreet die we de hele wijnreis bij zal blijven. We gebruiken de middag om elkaar beter te leren kennen. Eèn ding is wel duidelijk… we delen allemaal een passie voor wijn! Na het late diner nog even snel een bezoek aan het nachtleven van Valencia, een biertje op straat tussen de locals van Valencia. De tweede dag zal in het teken staan van een bezoek aan de het Hoya de Cadenas Estate. Javier heeft ons gewaarschuwd, het zal een “zware” dag worden! Meer lezen over Vicente Gandia 

DO Utiel-Requena.

De tweede dag worden we vroeg opgehaald in het hotel voor een 100 kilometer langer reis naar het DO Utiel-Requena. Je leest het in de boeken, je ziet het op de fles staan, maar je beseft je nooit dat ze ook een basketbalveld in Utiel-Requena hebben en dat er gewoon mensen wonen.

De ontvangst op het estate is wederom geweldig, Javier (4e generatie familie Gandia) staat ons al op te wachten en na de koffie gaan we de kelders in. De kelder van Vicente Gandia is de grootste in het gebied rondom Valencia, er staan 15.000 van 225 liter. vaten zijn voornamelijk van Frans Allier en Amerikaans Missouri eiken. De kelder zelf heeft een oppervlakte van 4000 m2. In de kelder proeven we een jonge Bobal, die net op vat gelegd is. Eigenlijk nog veel te jong om te drinken, maar goed om te proeven in het kader van smaakbeleving. 

Na de kelder, nemen we een kijkje in de productieruimte. We krijgen er uitleg van de wijnmaker zelf. Hij geeft ons uitleg over de installatie en het vinificatieproces. Indrukwekkend om te zien wat de capaciteit is van zo’n RVS vat.

Make me wine”

Ondertussen is het buiten lekker warm geworden en vertrekken we naar de wijngaard zelf, onvoorstelbaar de ranken lopen nog maar net uit, over minder dan 100 dagen moeten de druiven er af en wacht hen het lot verwerkt te worden tot de mooiste wijnen. Door het geknisper van de wind hoor je het geroep van de ranken al: “ crush me, squeeze me, make me wine”. Ik weet het zeker, dat gaat vast goed komen. Lopend door de wijngaarden komen we uit bij het estate zelf. Een monumentaal gebouw, waar in vroegere tijden het vinificatieproces plaats vond. Je kan er nog goed zien, dat de druiven met paard en wagen binnen kwamen en daarna in putten werd gestort. Na een kijkje in het museum Arte en barrica gaan we naar het proeflokaal van Vicente Gandia. We werken flink door en proeven onder andere ca 15 wijnen. 

6-gangen lunch

Na de uitgebreide proeverij, worden we door Javier uitgenodigd voor, wat uiteindelijk, een 6-gangen lunch blijkt te zijn. Tijdens de lunch komen een aantal wijnen uit de proeverij voorbij. We sluiten de lunch feestelijk af met een dessert en een bijpassend glaasje fusta nova. 

Na de lunch vertrekken we met de bus terug naar Valencia. De terugreis verloopt verdacht stil… kwam vast door de warmte! Na een kopje koffie aan het strand gaan we richting hotel en maken ons op voor het diner. Wederom eten we uitgebreid tapas en genieten we van de wijn. We sluiten de avond weer af, met een biertje in de hand in de sfeervolle steegjes van Valencia. Het was inderdaad een “zware” dag. Morgen de laatste dag…..een vrije dag…..vroeg opstaan en de stad ontdekken en weer terug naar Nederland. 

Edwin is oprichter van Riacho Wijnen en heeft dit voorjaar de SWEN 3 cursus bij ons met succes afgerond. Heeft zijn verslag van deze wijnreis je enthousiast gemaakt? Laat het me dan weten in onderstaand comment veld, 21 oktober gaan we weer met een groep. Je kunt je hiervoor aanmelden onder het kopje "aanbieding" 

Arriba! Abajo! Al centro! Pa’dentro!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *