Door Vincent Bakker: Je hebt ze vast wel eens zien staan in het restaurant, die schitterende blinkende kristallen karaffen! Of zo’n robuust rond karaf met een sierlijke lange hals. Waar zijn deze karaffen  eigenlijk voor bedoeld? Welke wijn doe je daar nu in? enne …waarom niet gewoon uit de fles schenken … zoals “normaal” ? 

Zijn het dure wijnen van prestige huizen. Of toch niet? 

Een karaf wordt gebruikt om twee redenen: namelijk om zuurstof bij de wijn te laten komen of om het bezinksel (depot) te scheiden van een wijn. Dit keer wil ik dieper ingaan op het toevoegen van zuurstof in de wijn. Welke wijnen zijn hiervoor geschikt en wat is het nut hiervan?

Laat ik vooropstellen dat negen van de tien wijnen gemaakt zijn om zo en vooral nu te drinken. Waarom dan toch enkele wijnen in het karaf schenken om daar zuurstof bij te laten komen? Karaferen dus… 

De wijnkenners hebben hier een speciale reden voor… Je hebt het thuis ook vast wel eens ervarende dat de wijn de volgende dag eigenlijk lekkerder smaakt. Welnu dat komt omdat de wijn gisteren nog “gesloten” was. Deze laat nauwelijks aroma’s los, Vaak proef je dan het stroeve van de tannines bij rode wijnen of hoge zuren bij witte wijnen. Je herkend ongetwijfeld het straktrekkend gevoel in je wangen of een stroeve laag op je tandvlees. 

Je kunt een dag wachten of een karaf gebruiken om het proces te versnellen!
 Karafferen moet je eigenlijk zien als een soort hulpmiddel voor het beluchten van een wijn. Door de wijn over te schenken in een karaf, komt er een grote hoeveelheid van de wijn in contact met zuurstof. Hierdoor worden de aanwezige tannines zachter en de geur en smaakstoffen komen meer naar boven.

Sommige wijnen ondergaan soms een ware transformatie van jong en niet lekker, naar een wijn barstenvol met rood fruit als bessen, bramen, pruimen en bosvruchtjes. Waar de wijn in de eerste instantie niets liet zien, komt er een breed smaakpalet naar voren met diverse nuances. Met specerijen als laurier of zoethout, cederhout en potloodslijpsel (ja dat kom je ook wel tegen..) om de beurt om de hoek komt kijken. 

Er is dus geen vaste regel voor het karafferen, het  blijft een persoonlijke kwestie. Tip: probeer dezelfde wijnen een deel te karaffen en het ander deel niet… Je ontdekt vanzelf de verschillen.

Wil je meer weten over wijn? Download dan het GRATIS video cursus

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *