De zomer staat voor de deur, of je nu thuis blijft of naar een zonnige bestemming gaat, de zwemkleding kan weer uit de kast! Maar past dat leuke zwempak nog wel? 

Goed nieuws van het wijnfront! Uit een meerjarige studie van Harvard University onder ca 20. 000 vrouwen, bleek dat vrouwen die dagelijks drie glazen wijn drinken 70 % minder kans hebben om dik te worden dan niet-drinkers. Het lijkt mij niet heel verstandig, zeker gezien de nieuwe alcohol richtlijn van het voedingscentrum om alcohol geheel te laten staan… 

Past wijn in een gezonde levensstijl? 

Het is niet enkel voor mij steeds terugkerende vraag, deze vraag komt ook regelmatig aan bod tijdens mijn trainingen, workshops en presentaties. “Is wijn nu wel of niet gezond?” “Hoeveel glazen mag ik drinken om er een gezonde levensstijl er op na te houden? 
Laat ik voorop stellen dat overmatig alcohol gebruik verslaving in de hand werkt en bovendien zeer schadelijk is voor de gezondheid. Het verkort de levensduur en vergroot het risico op blijvende schade aan vitale organen zoals lever, darmen, maag, hersenen, zenuwstelsel, bloedlichaampjes en het hart. 
Maar ja… ik lees toch regelmatig artikelen dat matige alcohol consumptie juist een gezonde levensstijl stimuleert en dat matig alcohol gebruik, met name rode wijn, juist de levensduur verlengd.

Jezus dronk ook wijn!

Zeer waarschijnlijk is het toevallig ontstaan doordat druiven en water op een warme plek met in de lucht zwevend gist in aanraking kwam. Achtduizend jaar geleden werd er al wijn gedronken. Wijn heeft dus al heel wat oorlogen overwonnen en wijn heeft vele wetenschappers en filosofen in de laatste eeuwen gestimuleerd om hun bevindingen te ontdekken. Men spreekt zelfs dat Jezus water in wijn veranderde. Het lijkt er dus zelfs op dat Jezus bij gelegenheid wijn dronk. 

Antwoord op de de vraag

In de tijd van het Nieuwe Testament was het water niet erg schoon. Bij gebrek aan moderne sanitaire voorzieningen was het water gevuld met bacteriën, virussen en alle mogelijke soorten vervuilingen. Het gevolg hiervan was dat mensen vaak wijn dronken (of druivensap) omdat de kans veel kleiner was dat deze vervuild zou zijn. Zou hier ook de basis liggen voor mijn antwoord op de de vraag “Past wijn in een gezonde levensstijl?” 

In mijn E-Boek ga ik dieper in op de vraag "past wijn in een gezonde levensstijl" Dit E-Boek is geschreven voor mensen zoals jij en ik, het is geen leerboek – ik hoop tenminste dat het niet zo saai is. Ik geef ook geen antwoorden op vragen over wijn en gezondheid, ik geef slechts een onderbouwde mening. Wanneer je er toch iets uit opsteekt, mag je jezelf prijzen. Leren is altijd een activiteit van de lezer. Download hier het GRATIS E-Boek over wijn en gezondheid "365 dagen wijn" 

Oh ja… voor ik het vergeet… Maandag 21 juni LIVE STREAMING vanuit de wijngaard in Mallorca. Bodega Mortitx. 12.00 uur! 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *