Ruud Weterings: Neem drie mooie Bourgognes, een paar uit de Bordeaux, Italiaanse klassiekers, Spaans rood vanaf crianza, en vul het aan met diverse wijnen uit de ‘andere wereld” . De syrah van Australië, pinot noir uit Oregon, chardonnay uit Chili, sauvignon blanc van Nieuw Zeeland en de malbec van Argentinië. En zie hier een geweldige wijnkaart toch?

Een wijnkaart is natuurlijk erg persoonlijk, kun je dan wel spreken van een ideale wijnkaart? Gelukkig bestaat de ideale wijnkaart voor jouw restaurant/bar of grand café wel. Een aantal zaken waar je rekening mee moet houden zijn:

Past de wijnkeuze bij de kaart/ soort keuken?

Hier heb je eigenlijk twee zaken de kaart; dus welke gerechten voer je, denk hier in de trant van rijpe gerechten, frisse gerechten enzovoort. En de soort keuken; basic of modern met cress, gelei enzovoort. Denk aan de smaak intensiteit!

Passen de wijnen bij het concept?

Passen de wijnen bij het concept die je voert? Sta je voor jong en trendy dan trek dit zeker door in de wijnkaart. Denk aan moderne wijnproducenten en stijliconen. Bij de klassieke keuken kan je het rustiger aandoen inderdaad met klassieke wijnen als bordeaux/ bourgogne en uitstapjes mogen.

Het belangrijkste passen de wijnen bij jouw gasten? 

Passen de wijnen bij jouw gasten. Je kunt de duurste flessen wijn op de kaart zetten van Chateau Margaux tot Dom Perignon. De vraag blijft natuurlijk heb je er de gasten voor? Is er vraag naar ? Enkele andere tips hiervoor:

Tip 1) Zorg voor voldoende spreiding in prijs. Laag, midden en hoog. Persoonlijk zorg ik er altijd voor dat de ‘ duurdere’ wijnen zich tevens kenmerken met rijpingspotentieel. Mits met goede opslag is het risico laag en vaak zelfs een goede investering.  Plus kijk naar de gemiddelde besteding  van je gast. En stem hier het aantal wijnen op af. 

Tip 2) Zorg ervoor dat de wijnkaart voldoende informatie geeft. Soms zie je nog wel eens de naam van de wijn of producent en de prijs. Ik denk niet dat een gast gelijk weet welke druif en of type wijn bijvoorbeeld Château Qanafar is?

Tip 3) Zorg er ook voor dat alle wijnen op dezelfde manier zijn omschreven, zonder dat het eentonig wordt.

Tip 4) Mijn voorkeur gaat uit naar naam van de wijn, appellation, wijnproducent en het wijnjaar. Gevolgd door gebruikte druiven en wijnland (indien er geen subcategorie is toegepast) Daarnaast een korte smaakomschrijving zowel voor jezelf als voor je gast en voel je vrij voor eventuele wijn spijs suggesties. Echter hier zit wel een adertje onder het gras daarover de volgende keer meer …

Belangrijkste is kijk je wijnkaart kritisch na en hou hem up to date. Zorg voor voldoende wijnkennis onder je personeel en bij jezelf.

Ik wil je graag helpen jou wijnkaart in te delen.